Čo sú probiotiká a aký je ich význam?

Čo sú probiotiká a aký je ich význam?

Probiotiká sa často využívajú v medicíne ako podporný prostriedok pri liečbe rôznych závažných i menej závažných ochorení. Tieto baktérie majú svoj význam pre správne fungovanie celého ľudského organizmu. Probiotiká je možné prijímať prostredníctvom výživových doplnkov, ale taktiež aj v niektorých potravinách. Zistite, čo to vlastne probiotiká sú a aký majú význam pre ľudský organizmus.

Čo sú to probiotiká?

Pod pojmom probiotiká sa označuje typ baktérií, ktoré sú pre náš organizmus prospešné a zastávajú dôležitú úlohu pri zdravom fungovaní človeka. Probiotiká sú predovšetkým baktérie, ale ich funkciu plnia aj niektoré druhy kvasiniek. Probiotiká je možné prijímať prostredníctvom jedla, alebo výživových doplnkov. Okrem probiotík pre dospelých existujú aj probiotiká pre deti.

Medzi probiotiká zaraďujeme fermentované potraviny, ako napríklad syry, kyslú kapustu či rôzne zrná a hľuzoviny. Dajte si však pozor a nezamieňajte si pojem probiotiká s pojmom prebiotiká. Kým probiotiká sú bohatým zdrojom prospešných baktérií, v prebiotikách sa nachádza typ vlákniny, ktorou sa živia užitočné baktérie v črevách. Pre optimálny stav čriev a trávenia je potrebný ideálny pomer probiotík aj prebiotík.

Aký je význam probiotík?

Najznámejšie probiotiká, ktoré poznáme sú predovšetkým Lactobacillus, Bifidobacterium a Saccharomyces boulardii. Probiotiká Lactobacillus sa vyskytujú predovšetkým v tráviacej a vylučovacej sústave. Pomáhajú najmä pri zápche, hnačke, tráviacich ťažkostiach či bolestiach brucha. Svoj význam majú aj pre ľudí s laktózovou intoleranciou. Pri problémoch s trávením sú nápomocné aj rôzne prírodné enzýmy.

Medzi probiotiká patrí aj Bifidobacterium, čo je skupina baktérií nachádzajúcich sa v mliečnych pruduktoch. Hlavnou činnosťou týchto probiotík je pomoc pri trávení ťažko stráviteľných prvkov, napríklad vlákniny. Taktiež pozitívne vplývajú na podráždené črevá. Ak vás trápi syndróm dráždivého čreva, vyskúšajte celkovú očistu čriev alebo vlákninové doplnky na očistu čriev.

Saccharomyces boulardii je kmeň kvasiniek, ktorý pomáha pri liečbe hnačky rôzneho pôvodu. Taktiež dokáže pomôcť pri hnačke či žalúdočných problémoch spôsobených antibiotikami.

Probiotiká majú vo všeobecnosti pozitívny vplyv na trávenie či zníženie hmotnosti. Okrem toho však dokážu zlepšiť imunitný systém, zlepšiť vstrebávanie živín či zvýšiť množstvo antioxidantov v tele. Probiotiká majú veľký význam aj v prípade užívania antibiotík. Tým, že antibiotiká ničia a zastavujú šírenie nie len zlých, ale aj tých prospešných baktérií, je výhodné v tomto období dopĺňať ich práve probiotikami.

Eshop Liečivá príroda vám ponúka množstvo probiotík, ale taktiež u nás nájdete prípravky pre bunkovú výživu, výživu pokožky, antiparazitiká či prírodné antibiotiká. Navštívte náš eshop a prezrite si našu ponuku.

Hviezdna 1253 /27 90045 Malinovo
tel.: +421905617131

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888