Ako má vyzerať zdravá výživa počas dňa?

Ako má vyzerať zdravá výživa počas dňa?

Zdravá výživa nielenže ovplyvňuje náš zovňajšok ako to väčšinou vnímame, ale aj imunitu, náladu, schopnosť rozhodovania a množstvo ďalších procesov v tele. To, čo o zdravej výžive platilo kedysi, dnes je už zväčša vyvrátené. Niektoré z týchto mýtov si určite spomenieme. K zdravému životnému štýlu však okrem zdravej výživy tiež patrí pohyb, spánok a doplnky v podobe vitamínu C alebo probiotík.

Zdravý životný štýl

Zdravá výživa patrí k zdravému životnému štýlu. Zdravá výživa je celoživotný proces vedomého výberu potravín s vysokou nutričnou hodnotou. Zdravá výživa upevňuje imunitu a črevný mikrobióm a tiež slúži ako prevencia pred civilizačnými chorobami.

Zloženie zdravej výživy

Pri výbere by sme mali dbať na pestrosť, kvalitu, pôvod a zloženie. Zloženie a množstvo stravy závisí od hmotnosti, fyzickej námahy a zdravotného stavu. Zdravá výživa na tanieri by obrazne mala predstavovať dúhu, čím viac farieb a rôznorodých potravín, tým lepšie. Tri vyvážené, pestré a pravidelné jedlá denne, sú postačujúce. Jesť každé dve hodiny alebo “zobkať” drobotiny počas dňa sa už neodporúča, ako bolo tomu kedysi.

Energetický príjem vs. výdaj

Pri výbere potravín je tiež dôležité vzhliadať na ich technologickú úpravu. Čím jednoduchšie zloženie, tým lepšie. Správny výber zdravej výživy je dôležitejší ako napríklad počítanie kalórií, pokiaľ človek nemá problém s nadváhou. Dôležitejšie ako počet kalórií je poznať svoj energetický príjem a energetický výdaj.

Zdravá výživa na tanieri

Zdravá výživa sa skladá z primeraného množstva bielkovín, tukov, sacharidov a vlákniny. Vláknina, ale aj probiotiká sú dôležité pre fungovanie zdravého črevného mikrobiómu. Práve črevný mikrobióm sa v súčasnosti stal cieľom mnohých štúdií a výskumov. Zdá sa, že na ňom závisí omnoho viac našich činností vrátane zdravého fungovania, než sa doteraz predpokladalo.

Výživové doplnky

Ideálna strava nepotrebuje doplnky vo forme tabliet. To sa však dnešnej uponáhľanej dobe naozaj málokomu darí. Viac doplnkov podporujúcich zdravú výživu a zdravý životný štýl nájdete na eshope Ako dlhšie žiť. Zdravá výživa by mala byť bohatá najmä na vitamíny, minerály a ďalšie nutrienty. Vitamín C sa odporúča dopĺňať a to najmä súčasnom období, kedy naša imunita dostáva denne zabrať.

Pretlak informácií

Na imunitu a zdravú výživu by sme mali dbať samozrejme aj u našich detí. Ak ste zmätený z množstva informácií, nechajte si poradiť od študovaných poradcov, ktorí s vami skonzultujú váš životný štýl a navrhnú vám pestrý a vyvážený jedálniček.

Ako dlhšie žiť ponúka inovatívne doplnky, ktoré dopĺňajú to, čo občas zdravá výživa na našom tanieri nestíha. Okrem inovatívnych doplnkov, ktoré prinášajú, sú ich doménou testovacie prúžky umožňujúce ziskanie informácie o saturácii vitamínu C v našom organizme. Na základe tejto informácie si človek dokáže nastaviť adekvátnu hladinu vitamínu C počas svojho denného fungovania.


Kopčianska 8 /A 85101 Bratislava V
tel.: +421918813655

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888