Kedy vám pomôže artroskopia kolena?

Kedy vám pomôže artroskopia kolena?

Artroskopia kolena je mini-invazívnou operačnou metódou, ktorá umožní lekárovi vidieť kolenný kĺb aj bez veľkého rezu kožou či ďalšími mäkkými tkanivami. Artroskopia kolena sa označuje aj ako terapeutická či diagnostická metóda, ktorá dokáže určiť, diagnostikovať a zároveň odstrániť poruchy kolenného kĺbu. Je modernou technológiu, ktorá umožní lekárovi nahliadnuť do kolena a pacientovi nezanechá výrazné stopy či jazvy, ako pri bežnej operácii.

Aký má priebeh artroskopia kolena?

Artroskopia kolena prebieha v celkove alebo spinálnej anastéze, takže pacient počas výkonu necíti žiadnu bolesť. Keď anastéza začne fungovať operatér spraví dva až štyri rezy v okolí kolenného kĺbu a do kĺbu vloží kameru, čiže artroskop, ktorý je napojený na monitor, na ktorom operatér presne vidí vnútorné pomery kolenného kĺbu. Dokáže tak presne indikovať problém a ľahšie ho odstrániť. Do pomocných dierok môže počas výkonu zavádzať malé chirurgické nástroje.

Na rozdiel od klasických operácií, kde bol potrebný pomerne veľký rez cez koleno, pri artroskopii postačuje urobiť aj menší rez, ktorý má zhruba pol centimetra až jeden centimeter. Aj vďaka menšiemu rezu sa koleno dokáže rýchlejšie zrehabilitovať a vrátiť sa do normálu v krátkom čase po artroskopii. Taktiež je zaznamenaná menšia bolestivosť a stuhnutie kolena, ktoré sa rýchlejšie vracia do pohybu postupným cvičením už po uplynutí niekoľkých hodín od výkonu artroskopie.

Kedy vyhľadať artroskopiu kolena a v čom je jedinečná?

Artroskopiu je najčastejšie vykonávaná pri odstraňovaní porúch v kolene, ktoré si nevyžadujú otvorenú operáciu. Lekári často krát odporúčajú práve artroskopiu pri dlhodobých až chronických bolestiach v kolene, kedy už nezaberajú nechirurgické metódy a postupy, ako napríklad cvičenie, injekcie, lieky potláčajúce zápal či striedanie období oddychu a relaxu s cvičení s fyzioterapeutom alebo iným špecialistom.

Artroskopia je často vyhľadávaná aj u športovcov či aktívnych ľudí, ktorí sa pravidelne venujú športu či vykonávajú fyzicky namáhavé činnosti. Časté je poranenie meniskov, kolenného väziva, tkanív či chrupavky. Pri niektorých poraneniach sa kolenný kĺb sám nedokáže zregenerovať , ako napríklad pri natrhnutí menisku, ktorý je častý u futbalistov či bežcov. Skúsený odborný operatér dokáže artroskopiou problém rýchlo eliminovať, v tomto prípade zašiť poškodený meniskus.

ArtroPro v Martine je špičkové neštátne zdravotnícke zariadenie a ortopedická ambulancia, ktorá je vybavená najmodernejšími technológiami na diagnostiku, liečbu ochorení a úrazov pohybového aparátu. Artroskopia kolena, ako aj iné operačné zákroky u nás prebiehajú formou jednodňovej chirurgie. Pacient k nám prichádza v deň operácie a optimálne do 12 až 24 hodín odchádza do domácej starostlivosti. Sme tu pre vás a radi vám odpovieme na akékoľvek otázky emailom či telefonicky. Neváhajte nás kontaktovať.

Československej armády 10B 03601 Martin
tel.: +421917499700

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888