Kto vám môže predpísať zdravotnícke pomôcky?

Kto vám môže predpísať zdravotnícke pomôcky?

Poznáme rôzne zdravotnícke pomôcky, ktoré sa ďalej delia a rozlišujú podľa určitých kritérií. Je dobré vedieť, čo je zdravotníckou pomôckou a čo sa považuje za liek. V súčasnosti okrem lekárov môžu zdravotné pomôcky predpisovať aj sestry či pôrodné asistentky. Od delenia zdravotných pomôcok sa ďalej odvíja množstvo iných vecí, ako napríklad ich výber, schvaľovanie, predpisovanie či samotné preplácanie.

Čo sú to zdravotnícke pomôcky?

Odbornú definíciu zdravotníckych pomôcok môžete nájsť v zákone, ktorý ju definuje nasledovne: „ je to nástroj, prístroj, zariadenie, počítačový program, materiál alebo iný výrobok používaný samostatne alebo v kombinácii určený výrobcom na diagnostické, preventívne, monitorovacie účely alebo liečebné účely, na zmiernenie ochorenia alebo na kompenzáciu zranenia, zdravotného postihnutia, na skúmanie, nahradenie alebo zmenu anatomickej časti tela alebo fyziologického procesu, na reguláciu počatia, ktorého hlavný účinok sa nezískal farmakologickými prostriedkami, imunologickými prostriedkami ani metabolizmom, ale ktorého činnosť možno podporovať týmito prostriedkami; za zdravotnícku pomôcku sa považuje aj príslušenstvo zdravotníckej pomôcky, ktoré je špecificky určené výrobcom na použitie spolu so zdravotníckou pomôckou.“

Hlavným účelom zdravotníckych pomôcok je teda pomáhať ľudom lepšie zvládať zdravotné ťažkosti, hendikepy, pomáhať pri rehabilitácii či pri iných činnostiach. Dôležité je najmä delenie týchto pomôcok na všeobecné zdravotnícke pomôcky a zdravotnícke pomôcky prispôsobené a vyrobené na mieru. Všeobecnú zdravotnú pomôcku môžete kúpiť v špecializovaných predajniach či lekárňach na lekársky poukaz, ktorý je platný jeden mesiac alebo v určitých prípadoch i bez neho. Zdravotnú pomôcku na mieru trvá o niečo dlhšie vyrobiť a má viaceré špecifiká, aj preto lekársky poukaz na takúto pomôcku má platnosť až tri mesiace.

Kedy ide o zdravotnícke pomôcky a kedy o lieky?

V niektorých prípadoch je problémové rozlíšiť pokiaľ ide o zdravotnícku pomôcku pre pacienta alebo o liek. Pri rozhodovaní lekár určuje aký bude hlavný účinok pôsobenia pomôcky, ktorý musí ďalej zohľadniť výrobca. Či už potrebujete pomoc pri chôdzi po operácii kolenného kĺbu a hľadáte spoľahlivé barle či pomôcky na spevnenie končatín alebo potrebujete bandáž na rameno či inú pomôcku, najlepším riešením je včasné oslovenie odborníka, ktorý vám vystaví lekársky poukaz alebo si môžete vybrať zdravotnícku pomôcku v špeciálnej lekárni či predajni.

MANDRAGORA LEKÁREŇ, s. r. o. v mestskej časti Bratislava - Petržalka vám ponúka kvalitné zdravotnícke pomôcky, ako aj lieky na lekársky predpis, liečivá či dietetické prípravky. Poskytujeme široký sortiment voľnopredajných liekov, liečebnej kozmetiky, detskej výživy, homeopatických prípravkov a čajov. V prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať. Sme tu pre vás.

Fedinova 3289 /9 85101 Bratislava
tel.: +421263531831

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888