Psychológ vám pomôže pri riešení rôznych problémov

Psychológ vám pomôže pri riešení rôznych problémov

Psychológ vám dokáže pomôcť prekonať rôzne problémy. Často krát sa ho ľudia vyhľadať pomoc psychológa boja či hanbia. Psychológ však dokáže pomôcť pri rôznych problémoch či stavoch úzkosti. Duševné zdravie človeka je dôležité a môže mať vplyv na rôzne iné funkcie v tele. Pri niektorých zdravotných problémoch dokonca odborníci z iných oblastí zdravotníctva pacientom odporučia návštevu psychológa, nakoľko ich problémy môžu mať psychologický pôvod.

Pri akých pocitoch by ste mali zvážiť návštevu psychológa?

Pokiaľ človek začne pociťovať akékoľvek psychické problémy, ktoré ho napríklad obťažujú alebo unavujú pri každodennom živote mal by sa obrátiť na odborníka. Psychologické problémy môžu mať rôzne prejavy, zvýšiť pozornosť treba ak opakovane či často pociťujete pocity ako smútok, strach, obavy, úzkosť, paniku, závislosť na niektoré činnosti, jedlá či látky alebo ste si všimli rozličné telesné symptómy, ako aj bolesť alebo iné sprievodné ochorenia. Taktiež je dobré všímať si tieto prejavy u svojho okolia, členov rodiny, kolegov či známych. Podľa potreby by ste sa mali obrátiť na odborníkov ako psychológ, psychiater či psychoterapeut.

Aký je rozdiel medzi psychiatrom, psychoterapeutom a psychológom?

Psychiater je vysokoškolsky vzdelaným odborníkom, lekárom, ktorý študoval na lekárskej fakulte so zameraním na odbor psychiatrie. Psychiater je oprávnený predpisovať lieky na duševné problémy na lekársky predpis. Je špecializovaným odborníkom v oblasti psychiatrie.

Psychoterapeut je vysokoškolsky vzdelaným odborníkom, ktorý vyštudoval odbor medicíny, psychológie, sociálnej práce, liečebnej pedagogiky, špeciálnej pedagogiky alebo zdravotnú univerzitu. Psychoterapeut musí mať absolvovať aj psychoterapeutický výcvik v rozsahu niekoľkých rokov. Nie je oprávnený predpisovať lieky a svoje služby poskytuje na základe dohody s pacientami.

Psychológ je vysokoškolsky vzdelaným odborníkom, ktorý na vysokej škole vyštudoval odbor psychológia. Psychológ môže mať rôzne zameranie a tomu prispôsobenú špecializáciu či odbornú prax. Môže sa zameriavať na poradenskú, školskú, pracovnú, organizačnú, klinickú či inú psychológiu.

Klinický psychológ má svoje pracovisko v zdravotných zariadeniach či vlastnú ambulanciu a môže uzatvárať zmluvy so zdravotnými poisťovňami. Niektorí pracujú aj súkromne alebo ako štátni zamestnanci. Psychológ lieky nepredpisuje ale svojim pacientom ponúka konzultácie či rôzne iné činnosti potrebné napríklad pre pracovný či profesionálny život človeka. Vystavuje potvrdenia spôsobilosti k držbe zbrani, potvrdenie pre profesiu pracovníka SBS či poskytuje komplexné psychologické vyšetrenie pre osobné účely alebo účely sociálnej poisťovne.

MEIVIS, s. r. o. – Ambulancia klinickej psychológie vám ponúkame profesionálny a priateľský prístup pri konzultáciách akejkoľvek témy. Môžete nás kontaktovať telefonicky, emailom či osobne (https://www.psychologroznava.sk/kontakt/). Sme tu pre vás.

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888