Na čo slúžia ochranné rúška a respirátory?

Na čo slúžia ochranné rúška a respirátory?

Ochranné rúška a respirátory sú nevyhnutné pri boji s vírusmi rôznych druhov a pomôžu zabrániť jeho preneseniu na inú osobu pri kýchaní, kašlaní či rozprávaní. V súčasnosti je nosenie rúška spájané najmä v súvislosti so šírením koronavírusu. Jeho nosenie by malo byť samozrejmosťou pre ochranu vášho zdravia, ale i zdravia rodinných príslušníkov či širšieho okolia. Rúško ani respirátor vírus nezničí, avšak dokáže výrazne spomaliť jeho šírení.

Ochranné rúška a respirátory na tvár a ústa

Ochranné rúško by malo byť v čase šírenia vírusu či počas chrípkového obdobia samozrejmosťou. Netreba si ho predstavovať ako najodolnejší štít, s ktorým môžete ísť kamkoľvek bez rizika nakazenia. Rúško poskytuje čiastočnú ochranu, no zároveň je jedným z najväčších pomocníkov pri zastavení šírenia vírusov, nakoľko je malé a zabezpečiť si ho dokáže takmer každý. V zásade platí, čim kvalitnejšie rúško nosíte, tým bude jeho používanie efektívnejšie. Dôležitým faktorom, na ktorý sa často zabúda je jeho správne nasadenie, výmena a vyhodenie. Pri nasádzaní ochranného rúška by ste sa mali riadiť inštrukciami lekárnika alebo osoby, ktorá vám zdravotnícke rúško predala. Spoľahlivo by malo prekrývať nos i ústa a pomocou železného spevnenia v časti nosa ostať pripevnené počas celej doby používania.

Aký je rozdiel medzi respirátorom s filtrom a bez filtra?

Na trhu nájdemie viaceré verzie ochranných respirátorov. Líša sa najmä v závislosti od ochrannej triedy, ktorú vám zabezpečia. Niektoré respirátory majú dokonca takzvané výdychové ventilčeky, ktorý zlepšujú dýchanie, znižujú obsah CO2, znižujú teplo a vlhkosť vo vnútri masky, označované sú aj ako respirátory s filtrom.

Respirátor FFP1 vás ochráni proti pevným časticiam bez zvláštnej toxicity a jeho účinnosť je 78%. Tento respirátor nechráni pred kvapkami aerosólu, karcinogénnymi časticami či mikroorganizmami, ako sú vírusy, baktérie, plesne a ich výtrusy.

Respirátor FFP2, respirátor s ochranným filtrom N95 alebo KN95 vás chránia proti pevným časticiam alebo dráždivým a škodlivým vodným aerosolom, jeho účinnosť je 92%. Tento respirátor nechráni pred vírusmi, rádioaktívnymi zlúčeninami a enzýmami.

Respirátor FFP3 vás ochráni proti vodným aerosoliam, jedovatým pevným časticiam, rizikami III. triedy, baktériami-TBC či biologickými zlúčeninami, jeho účinnosť je až 98%.

Spoločnosť Tetraeder, s. r. o. vám na webovom e-shope ponúka široký sortiment prvotriednych ochranných rúšok, respirátorov, ochranných a dezinfekčných pomôcok. V čase šírenia vírusu COVID-19 či iných vírusov a infekcií vám ponúkame všetko potrebné pre ochranu vášho zdravia na jednom mieste.

Nitrianska 1593 /2 01008 Žilina
tel.: +421903890155

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888