Tlakomer: prečo ho mať a ako si vybrať ten správny?

Tlakomer: prečo ho mať a ako si vybrať ten správny?

Prevencia je najlepší liek a nemali by ste ju podceňovať. Vlastniť tlakomer je spôsob, ako si pravidelne kontrolovať výšku krvného tlaku v pohodlí svojho domova a tým včasne odhaliť závažné ochorenie. V súčasnosti existuje množstvo tlakomerov rôznych značiek, typov a kvality. V tomto článku sa dozviete, ako si vybrať ten správny tlakomer pre vás a prečo by ste rozhodne mali mať aspoň jeden tlakomer u vás doma.

Ako si merať tlak

Pomocou domáceho tlakomeru si tlak odmeriate rýchlo a jednoducho. Pred meraním sa snažte nevykonávať žiadnu činnosť aspoň 5 minút. Krvný tlak je potrebné odmerať v pokoji. Manžetu tlakomeru umiestnite asi 2 cm nad lakťovú jamku, aby bola približne vo výške srdca. Hadička napojená na tlakomer musí byť na vnútornej strane predlaktia v miestach prechádzania hlavnej tepny. Správne nasadená manžeta nesmie byť voľná ani príliš tesná. Ruku majte položenú a uvoľnenú. Počas merania tlaku rukou nehýbte, nerozprávajte a dýchajte pravidelne.

Čo vám tlakomer prezradí

Tlakomer vám odmeria dve hodnoty: systolický tlak (keď je srdce činné, teda pumpuje krv) a diastolický tlak (keď srdce je v pokoji). Optimálne hodnoty krvného tlaku sú 120/80.
Vysoký krvný tlak (hypertenzia) trápi veľkú časť populácie a zvyšuje riziko napríklad srdcového infarktu či mozgovej mŕtvice. Človek zo zvýšeným tlakom väčšinou nepociťuje žiadne ťažkosti. Preto je pravidelné meranie obzvlášť dôležité a pomáha udržiavať hypertenziu pod kontrolou. Ak máte aj vy problémy s krvným tlakom, určite by ste mali investovať do kúpy kvalitného tlakomeru.
Problémom býva aj nízky krvný tlak (hypotenzia), ktorej častým príznakom sú závrate a slabosť. Napriek tomu, že nízky tlak na rozdiel od vysokého ľahšie rozoznáte, je vhodné ho tiež pravidelne monitorovať.


Ktorý tlakomer je najvhodnejší

Vybrať si môžete medzi poloautomatickými alebo plnoautomatickými tlakomermi. Pri poloautomatických nafukujete manžetu manuálne pomocou balónika, plnoautomatické tlakomery to urobia za vás. V oboch prípadoch je ich použitie jednoduché a nevyžaduje si asistenciu ďalšej osoby.
Dôležitá je voľba aj medzi tlakomermi ramennými a zápästnými. Tlakomery na zápästie majú jednoduchšie a rýchlejšie ovládanie. Sú preto vhodné napríklad na cesty alebo pre ľudí, ktorí si tlak musia merať často. Na druhej strane, ramenné tlakomery sú podľa lekárov oveľa presnejšie a odolnejšie voči prípadnému pohybu rúk počas merania.

Kozmonautov 4826 /35 03601 Martin
tel.: +421903540799

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888