Užitočné rady ako na správne stierkovanie

Užitočné rady ako na správne stierkovanie

Stierkovanie je proces, kedy sa ošetrujú staršie, často popraskané steny, ich nerovnosti a praskliny. Staré nátery je potrebné odstrániť, povrch steny vyrovnať a až potom je možné aplikovať nový náter. Na to, aby sme dokonale odstránili všetky nedokonalosti a získali rovný povrch, je potrebné stierkovanie. V prípade ak sa rozhodneme nahradiť prácu profesionála a stierkovať samostatne, musíme byť vopred oboznámení, ako sa to správne vykonáva.

Na kvalitné stierkovanie má vplyv aj dôkladne pripravený podklad

Po odstránení starých náterov, fólií či tapiet a obrúsení všetkých nerovností prichádza na rad penetračný náter. Ten sa používa kvôli lepšej priľnavosti stierky. Penetračný náter sa aplikuje pomocou valčeka a rovnomerne sa rozotrie po celej ploche. Následne je dôležité nechať náter dôkladne vyschnúť.

Keď je náter suchý, môže sa prejsť k namiešaniu stierky. Tá sa namieša podľa návodu na obale, nie každá typ sa mieša rovnako. Dôležitý je pomer vody a stierky a následne miešať elektrickým miešadlom na miernych otáčkach až kým sa nedosiahne hladká hmota. Ale pozor, aby nevznikli hrudky!

Pri stierkovaní sa používa hladidlo

Stierkovanie sa realizuje hladidlom v smere zdola – nahor. Stierka sa nanáša iba v jednej vrstve a následne sa nechá preschnúť. Keď preschla, môže sa pokračovať nanesením druhej vrstvy. V prípade ak vznikli nerovnosti či prebytok stierky, odstráni sa pomocou hladidla tak, aby po celom povrchu steny ostala rovnaká hrúbka. Povrch sa vyhladzuje striedavo vodorovným a zvislým pohybom hladidla.

Samozrejme po ukončení stierkovania je potrebné opäť nechať steny kompletne zaschnúť. Na dosiahnutie dokonale hladkého povrchu je možné ešte stierku prebrúsiť brúsnym papierom. Stierkovanie nemusí byť jednoduché pre každého a určite si vyžaduje prax a zručnosť. Ak chýba, vtedy je lepšie zvážiť nechať stierkovanie na profesionálov, aby konečný výsledok bol urobený kvalitne a dokonale. Iba tak dosiahneme krásne, nové steny.

Spoločnosť GerMal realizuje maliarske práce, menšie búracie aj podlahárske práce. Sme seriózna a profesionálna spoločnosť a naším záujmom je spokojnosť klienta. Všetky nami odvedené činnosti robíme kvalitne a pracovníci firmy prechádzajú pravidelným školením, pričom dôraz kladieme aj na dodržanie platných zákonov a noriem. Ak sa chcete dozvedieť o nás viac informácií, pozrite si našu webovú stránku a v prípade záujmu o naše služby nás kontaktujte prostredníctvom emailu alebo telefonicky. Budeme sa tešiť.


Dunajská 48 93201 Veľký Meder
tel.: +421908159618

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888