Aké bodové svietidlá vybrať do domácnosti

Aké bodové svietidlá vybrať do domácnosti

Bodové svietidlá zažívajú svoje vzostupy a ústupy. Momentálne sa bodové svietidlá opäť tešia popularite. Niet sa čo čudovať, svojou nenápadnosťou potichu predvádzajú eleganciu a minimalizmus. Za priaznivú cenu pozdvihnú vaše bývanie, ale najmä dodajú svetlo všade tam kam potrebujete, a to v príjemných nerušivých tónoch. Zveziete sa na vlne bodových svetiel aj vy?

Druhy bodových svetiel

Súčasný výber bodových svetiel je veľmi bohatý, záleží len od vašich predstáv a preferencií. Bodové svietidlá môžeme mať doma v podobe bodových svietidiel zapustených do stropu alebo samostatných bodových svetiel na strop. Trh ponúka taktiež LED bodovky do sadrokartónu alebo samostatné LED bodovky na strop . Samostatnou kategóriou je kúpeľňa, ktorá si vyslúžila vlastný rad bodových svietidiel zapustených do stropu. Široký výber bodových svietidiel nájdete na eshope Elampy od spoločnosti Starlux so sídlom v Dunajskej Strede.

Výhody bodových svietidiel

Bodové svietidlá majú viacero výhod a ich kvality sa vďaka vývoju technológii stále posúvajú vpred. V prvom rade umožňujú nasvietenie priestoru podľa individuálnych preferencií. Výhodou je dlhá životnosť, ktorá vydrží desiatky tisíc hodín používania. Sú cenovo dostupné a nezaberajú veľa priestoru. Bodové svietidlá tiež šetria životné prostredie a náklady na energie, najmä ak sa jedná o LED svietidlá.

Nevýhody bodových svietidiel

Nevýhod bodových svetiel je podstatne menej než výhod. Niekomu môže prekážať kontrast medzi osvetleným a neosvetleným priestorom. Inštalácia najmä zapustených bodových svetiel môže byť zložitejšia. Bodové svietidlá sa menej hodia do spálne či detskej izby, keďže ich svetlo býva ostrejšie.

Umiestnenie bodových svietidiel

Vzdialenosť medzi bodovými svietidlami sa odvíja od priestoru, preferencií a svietivosti jednotlivých žiaroviek. Je rozdiel medzi osvetlením nad pracovným stolom či samostatnou chodbou. Jediné na čo možno dbať je vzdialenosť od bodového svietidla aspoň 1 meter od rohov a stien. Dbajte tiež na výber farby svetla, studená sa hodí do priestorov, kde sa vyžaduje zvýšená koncentrácia a sústredenie. Teplá sa hodí najmä do spální a detských izieb. Neutrálna farba balansuje medzi studeným a teplým svetlom, najviac je podobná dennému svetlu.

Kuchyňa

Bodové svietidlá sú najobľúbenejšie práve v kuchyni. Môžete ich umiestniť na strop, stenu či do nábytku. Bodové svietidlá sa dajú jednoducho zabudovať priamo do kuchynskej linky, čo vytvára dostatočne osvetlenú pracovnú plochu. Ich údržba je jednoduchá a časovo nenáročná.

Kúpeľňa

Kúpeľňa sa zdá byť nehostinné prostredie pre svetlá, avšak pre bodové svietidlá ani vlhko a voda nie je problém. Bodové svietidlá v kúpeľni by mali byť aspoň 60 cm vzdialené od hrany vane alebo sprchového kúta a nad umývadlom minimálne 180 cm od podlahy. Bodové svietidlá by mali byť vybavené krytom proti vode.

Bodové svietidlá nájdete v Dunajskej Strede a nielen tie. Elampy od STARLUX, s.r.o ponúka široký sortiment stropných, stojanových, nástenných, nájazdových svietidiel, lustrov a elektroinštalačného materiálu.

Komenského 7 92901 Dunajská Streda
tel.: +421312722445

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888