Aké farby si zvoliť do interiéru?

Aké farby si zvoliť do interiéru?

Vyberať farby do interiéru nie je práve jednoduchou záležitosťou aj keď sa môže zdať, že túto úlohu zvládne každý. Interiérové farby je dobré vedieť správne kombinovať či vybrať farebné odtiene, ktoré budú harmonizovať s prostredím a celkovým dizajnom interiéru. Farby sú v živote človeka veľmi dôležité, ovplyvňujú náladu či emócie a vďaka ich správnemu použitiu dokážete premeniť vaše bývanie na oázu pohody, šťastia či dobrej nálady a energie.

Aké interiérové farby použiť v dome či byte?

Vybrať vhodné interiérové farby môže byť pre niekoho hračkou a pre iných zas náročnou úlohou. Avšak nezúfajte, s výberom vhodných farieb do interiéru vám pomôžu profesionáli na farby a vhodné rady ako vybrať interiérové farby či ako ich kombinovať nájdete i v tomto článku.

Hneď na začiatok je dobré vedieť, že práve farby sú jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré vplývajú na ľudské pociťovanie a dokážu ovplyvniť i náladu. Správne farby spolu s použitím vhodného svetla dokážu spraviť, dalo by sa povedať, malý zázrak u vás doma. Vyskúšať si to môžete i pomocou malého triku. Len si predstavte, že vstupujete do obývačky, ktorá je vymaľovaná tmavou farbou, použitý je tmavý nábytok spolu s dekoráciou v tmavších farbách a priestor je osvetlený len tlmeným svetlo, ako sa cítite? A teraz si predstavte, že vstupujete to obývačky s použitím svetlých farieb a jasným svetlom, doplnenej napríklad farebnými kvetmi či dekoráciou ako sa cítite teraz? Ktorú z obývačiek by ste si vybrali?

Nie je pravidlom, že vo všetkých miestnostiach by mali byť použité len svetle farby, avšak na pociťovanie a náladu človeka vplývajú určite lepšie než tie tmavé. Zaujímavé sú napríklad kombinácie svetlých farieb s tmavšími doplnkami či tmavou podlahou alebo použitie veselých farieb a ich doplnenie o zaujímavé detaily, napríklad prírodných materiálov či kovu. S výberom vhodných farieb sa poraďte s odborníkmi, ktorí sa postarajú i o namiešanie farebných odtieňov na mieru pre vás.

Aké farby sa hodia do rozličných miestnosti u vás doma?

Aj pre výber farieb podľa jednotlivých miestností existuje pár pravidiel, ktoré môžete ale i nemusíte dodržiavať. Avšak ich použitie vo vybraných miestnostiach určite stojí za to.

Napríklad v detskej izbe sa odporúča použitie najmä pastelových farieb a jemných odtieňov, príliš výrazné odtiene by mohli dieťa rušiť a tmavé zas pôsobiť depresívne. V spálni pre dospelých sú preferované svetlé tlmené či pieskové odtiene, ktoré pôsobia upokojúco. Do pracovni je dobré zvoliť buď svetlé odtiene prírodných farieb, tmavé farby sa neodporúča nakoľko by vám energiu do práce pravdepodobne nedodali. V obývačke či v kuchyni sa s farbami môžete vyhrať a kombinovať svetlé odtiene s tmavšími, ich kombináciou a doplnením s vhodnou podlahou či dekoráciou získate zaujímavý interiérový dizajn.

Miešacie centrum farieb Caparol vám ponúka miešanie a tónovanie farieb do interiéru aj exteriéru. Ponúkame široký výber najmodernejších vnútorných a fasádných omietok caparol. Neváhajte nás kontaktovať.


Stará Vajnorská 15 /A 83104 Bratislava III
tel.: +421948631316

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888