Ako vybrať správne farby do interiéru?

Ako vybrať správne farby do interiéru?

Farby ako také majú na ľudí naozaj veľký vplyv, či už si to uvedomujete alebo nie. Farby dokážu ovplyvniť či podnietiť viaceré emócie, správanie, pociťovanie či dokonca vnímanie. Výber farieb do priestorov, napríklad vášho bytu či domu, by ste rozhodne nemali podceniť. Kým jedny vám dodajú energiu a optimistickú náladu, iné môžu priniesť melanchóliu či podráždenie. S výberom farieb do interiérov sa rozhodne poraďte s odborníkmi.

Ako pôsobia farby na správanie a pociťovanie človeka?

Vybrať správne farby do interiéru nie je vôbec ľahké, pri ich výbere a kombinovaní by ste sa mali spoľahnúť na rady odborníkov, ale aj na svoj vlastný vkus. Použiť v interiéry farby, ktoré sa vám naozaj páčia a pôsobia na vás príjemné môže byť kľúčové pri ich výbere. Pokiaľ sa naozaj neviete stotožniť napríklad s pieskovo hnedou farbou, aj keď vám ju všetci odporúčajú, radšej ju v interiéry nepoužite, avšak ak máte vyslovene radi napríklad silno červenú, tiež si nechajte poradiť či je to farba vhodná práve pre váš interiér. Vyberajte farby pri ktorých sa cítite dobre a môžete o nich povedať, že nebudú nijak prekážať ani vašej rodine či prípadným návštevám. S výberom a kombináciou správnych farieb vám pomôžu skúsení odborníci, ktorí vedia ako farby správne kombinovať a miešať ich tóny tak, aby pôsobili pekne a harmonicky.

Kedy vybrať teplé farby a kedy použiť studené farby?

Farby sa najčastejšie delia do dvoch základných skupín, podľa ich pôsobenia na zmysly človeka. Farby a ich rôzne tóny sa tak delia na studené farby a teplé farby. Medzi výrazne teplé farby patria napríklad odtiene žltej, červenej či oranžovej farby. Sú to farby plné energie, pôsobia hravo, optimisticky a výrazne podporujú aktivitu či dobrú náladu. V interiéroch sa teplé farby využívajú najmä v priestoroch určených na aktivitu či trávenie voľného času, ako napríklad haly, obývačky, herne, jedálenské priestory či detské izby. Hodia sa aj do chladnejších priestorov, ktoré dokážu rozžiariť, zútulniť a dodať im chýbajúci pocit tepla či slnečných lúčov.

Medzi studené farby sa zaraďujú odtiene zelenej, fialovej či modrej farby. Tieto farby sú známe svojimi upokojúcimi či utišujúcimi účinkami. Studené farby pôsobia pokojne, kľudnejšie či dokonca podporujú intelekt a pomáhajú k lepšej sústredenosti. Najlepšie sa hodia do priestorov ako spálne, hosťovské izby či do pracovní a kancelárskych priestorov. Studené farby sa tiež hodia do rozhorúčených či teplých priestorov, ktoré tak pôsobia o niečo hladnejšie a pokojnejšie.

Spoločnosť B.S.O., s.r.o. vám ponúka farby a laky pre profesionálne stavebníctvo. Špecializujeme sa predovšetkým na výrobu farieb a dekoratívnych povrchových úprav pre interiérové aj exteriérové steny a renovačné práce. Kvalitný sortiment produktov a služieb zabezpečujeme vďaka výberu kvalifikovaných zamestnancov, ale aj dodržiavaním prísnych noriem a protokolov.

Zvolenská cesta 20 97405 Banská Bystrica
tel.: +421905218348

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888