Prosecco, vínny klenot

Prosecco, vínny klenot

Zrejme všetci, ktorí sa s pojmom Prosecco stretli vedia, že ide o šumivé víno z Talianska. Je však dobré vedieť, že ide o plnokrvný sekt so stáročnou tradíciou a množstvom zaujímavostí. S akými typmi a štýlmi Prosecca sa môžeme stretnúť? Dočítate sa v článku.

Prosecco, najznámejšie šumivé víno

Prosecco je jedno z najznámejších šumivých vín na svete. To, čo ho odlišuje od podobných nápojov je špecifická ľahkosť, všestrannosť a dostupná cena. Je ideálnou voľbou na horúce večery, vynikajúce na ľahké jedlá a na stretnutia s priateľmi.

Domovom Prosecca sú regióny na severe Talianska, ktoré sa rozprestierajú v Benátkach a Friuli Venezia Giulia. Najlepšie Prosecco sa vyrába na kopcoch Montello a Asolo a v okolí Conegliano-Valdobbiadene. Hrdlo fľaše býva prelepené páskou s označením DOC a číslom šarže fľaše, ktoré dokladujú pôvod a pravosť vína. Za Prosecco najvyššej kvality je považované Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG. Toto víno sa vyrába iba v kopcoch medzi Conegliano a Valdobbiadene. Zatiaľ, čo väčšina Prosecca DOC sa pestuje v nížinných rovinách na ploche 20 000 hektárov, Prosecco s označením DOCG sa pestuje výlučne na svahoch kopcov a všetko od rezu až po zber hrozna sa robí väčšinou ručne, čo ešte viac zvyšuje kvalitu vína.

Druhy Prosecca a kombinovateľnosť s jedlami

Vedieť, čo je Prosecco nestačí na výber toho najlepšieho. Je potrebné venovať pozornosť údajom uvedeným na etikete – takzvaným apelom, medzi ktoré patrí: názov výrobcu, stupeň suchosti a skratka „DOCG“ alebo „DOC“, označujúca región, z ktorého nápoj pochádza. Ďalšími dôležitými ukazovateľmi je miera sýtenia Prosecca, trvácnosť šumenia a spôsob uzatvárania fľaše. Napríklad, víno Spumante, ktoré je uzavreté ako šampanské, je silne perlivé. Jemnejšou verziou je Frizzante, ktoré je jemne perlivé a predáva sa vo fľašiach so skrutkovacím uzáverom.

Rovnako, ako ostatné talianske vína aj Prosecco sa rozlišuje na základe suchosti. Jednotlivé úrovne sa pohybujú od brut (veľmi suché) po extra-dry (mierne sladké). Kyslosť alebo sladkosť však nie je taká výrazná, aby nápoj oťažil alebo odľahčil.

Prosecco je ideálny aperitív na obed alebo ku večeri. Dokáže zaujať svojou ľahkosťou a ovocnosťou, spája vône jabĺk, hrušiek a zeleného melóna. Niektoré vína môžu prekvapiť aj tónmi vanilky, orechov a tropického ovocia. Dokonalým protagonistom na tanieri pri pohári prosecca môžu byť buď krevety alebo kuracie mäso, ale aj pikantnejšie variácie jedál, ako napríklad ázijská kuchyňa.

Hľadáte alkoholický nápoj, ktorý ideálne dotvorí atmosféru posedenia s priateľmi a rodinou? Alebo potrebujete podarovať špeciálny kúsok alkoholu? Red Bear s.r.o. ponúka širokú ponuku alko a nealko nápojov, vrátane investičného a zberateľského alkoholu. Navštívte náš e-shop a objednajte si, čo potrebujete!

Obchodno - výstavný objekt F, Devínska Nová Ves 7469 84107 Bratislava
tel.: +421800333220

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888