Ako nakupovať chladiace zariadenia a kde ich umiestniť

Ako nakupovať chladiace zariadenia a kde ich umiestniť

Chladiace zariadenia patria v potravinových a gastroprevádzkach k najdôležitejším súčastiam. Zväčša idú celoročne a ich bezchybná funkčnosť sa výraznou mierou podpisuje na plynulom chode kuchyne, skladu či samotnej predajne. Prečítajte si tipy a triky, ako si vybrať tie správne chladiace zariadenia, vďaka ktorým sa vám vaša investícia skutočne vyplatí.

Chladiace zariadenia a ich nákup

Chladiace zariadenia nakupujte vždy od overených firiem, ktoré majú skúsenosti s predajom pre veľkokuchyne a gastronómiu. Neplaťte za zbytočne predražené chladiace zariadenia. Druhým pravidlom je spotreba. Chladiace zariadenia majú energetickú spotrebu klasifikovanú prostredníctvom energetického štítku a vy si ho určite preštudujte. Najviac by vás mala zaujímať energetická trieda. Odporúča sa tá najvyššia – A. Zaujímajte sa i o ročnú spotrebu. Tak ste schopní rozpočítať približnú sumu za energiu, ktorú chladiace zariadenia spotrebujú. Dôležitým údajom je i hodnota klimatickej triedy. Nezabúdajte, že chladiace zariadenia si vyžadujú pravidelnú údržbu, ktorá výrazne prispieva k ich dlhej životnosti. Vždy sa informujte (u dodávateľa či v priloženom návode) o vhodných spôsoboch starostlivosti jednotlivých komponentov. Každé chladiace zariadenie si vyžaduje iný prístup odstránenia nečistôt či udržiavania. Chladiace zariadenia si taktiež vyžadujú servis, a všeobecná rada znie – nikdy nepodceňujte význam a dôležitosť pravidelných servisných prehliadok.

Chladiace zariadenia a ich umiestnenie

Chladiace zariadenia nestačí iba kúpiť, dôležité je aj ich správne umiestnenie. Ak chladničku či mrazák umiestnite do príliš chladného či teplého prostredia, či do nižšej alebo vyššej relatívnej vlhkosti, než na ktoré sú určené, rátajte so zvýšenou spotrebou. Pravidlom je, že vždy umiestňujte chladiace zariadenia podľa pokynov výrobcu. Overte si, či ste chladiace zariadenia nepoložili blízko z zdroju tepla (radiátor a pod.) či v dosahu klimatizácie. Neodporúča sa, aby chladiace zariadenia boli vystavené priamu slnečnému žiareniu. Pozor aj na predmety, ktoré umiestnite v ich okolí. Chladiace zariadenia nemusia fungovať dobre, ak sú obklopené predmetmi, ktoré bránia výmene vzduchu v agregáte alebo sú pred/za vetracími otvormi. Nezabúdajte, že chladiace zariadenia predlžujú životnosť potravín, keďže účinne zabraňujú kazeniu alebo roztápaniu jedla. Zároveň chladiace zariadenia umožňujú skladovanie čerstvých potravinových zásob, čím prispievajú k plynulému chodu vašej prevádzky.

Nielen kvalitné chladiace zariadenia, ale aj predaj a servis rôznych varných zariadení, sporákov, konvektomatov, kotlov atď. ponúka GASTROLUX zo Žiliny. Vybavíme každú gastronomickú prevádzku.

Bytčická 2 01001 Žilina
tel.: +421905756825

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888