Podvojné účtovníctvo a jeho princíp

Podvojné účtovníctvo a jeho princíp


Podvojné účtovníctvo pozostáva zo získania rozdielu výnosov a nákladov, vďaka ktorému sa zistí výsledok hospodárenia, teda zisk alebo strata. Je dôležitým údajom aj pri zisťovaní základu dane z príjmov. Účtovné jednotky, ktoré vedú podvojné účtovníctvo, musia viesť aj evidenciu niekoľkých kníh. Patrí medzi ne účtovný denník, hlavná kniha, kniha pohľadávok, kniha záväzkov a pomocné knihy (ak sú potrebné, napr. kniha zásob a i.).

Kto musí viesť podvojné účtovníctvo

Podvojné účtovníctvo je mimoriadne elegantný a prehľadný systém financií. Každá transakcia je zaznamenávaná na dvoch účtoch súčasne – na jednom na stranu Má dať, na druhom na stranu Dal. Na konci účtovného obdobia sa vypracuje účtovná závierka, ktorá obsahuje súvahu, výkaz ziskov a strát aj poznámky. Podvojné účtovníctvo sú povinné viesť účtovné jednotky zapísané v obchodnom registri, čiže všetky obchodné spoločnosti ako družstvá, akciové spoločnosti či spoločnosti s ručením obmedzeným. Podvojné účtovníctvo musia viesť aj účtovné jednotky, ktoré nie sú zriadené/založené na účel podnikania. Patria medzi ne cirkevné inštitúcie s právnou subjektivitou, občianske združenia a pod. Samozrejme, že podvojné účtovníctvo je dobrovoľné pre ostatné účtovné jednotky. Ak si netrúfate na podvojné účtovníctvo sami, výrobným riešením sú externí účtovníci s bohatými skúsenosťami a dokonalým prehľadom v oblasti účtovníckych pravidiel, predpisov aj legislatívy.

Podvojné účtovníctvo a jeho história

Podvojné účtovníctvo začalo písať svoju existenciu už v 13. storočí. A to z dôvodu, aby obchodníci mohli dohliadať na viaceré simultánne transakcie, ktoré boli financované z bankových pôžičiek. Každá transakcia bola zaznamenaná v kreditnej či debetnej forme. Podvojné účtovníctvo ako také vynašiel Benedetto Cotrugli v roku 1458 a možno s istotou potvrdiť, že prinieslo revolúciu v ekonomike. Podvojné účtovníctvo prvý raz opísal Luca Pacioli v knihe Súbor aritmetiky, geometrie, pomerov a podielov. Konštatoval, že účtovníctvo je systém rýchleho prístupu k informáciám, ktoré obchodníkovi umožňujú zhodnotiť jeho aktuálnu finančnú situáciu, a teda mu pomáhajú pri rozhodovaní o ďalších obchodných transakciách. Túto úlohu spĺňa podvojné účtovníctvo (ako aj jednoduché účtovníctvo) i v súčasnosti. Pre zaujímavosť, Pacioliho účtovný systém pozostával z trojice účtovných kníh – memoriál (záznamy vedené na nečisto), žurnál (záznamy vedené v časovom súlade) a kniha so záznamami podľa usporiadania. Neskôr, v roku 1854, začali v Škótsku vznikať prvé profesijné organizácie pre účtovníkov. Následný rozmach priemyslu a ostatných oblastí viedol k vzniku nových spoločností, a teda aj k dopytu po spoľahlivých účtovníkoch. Jednoduché aj podvojné účtovníctvo sa tak stalo neodmysliteľnou súčasťou podnikania.

K expertom na jednoduché aj podvojné účtovníctvo, mzdy, personalistiku a ostatné účtovnícke služby patrí spoločnosť ABALANS, ktorú vedie Katarína Slušná. Spolupráca s klientmi je založená na korektnosti, otvorenej komunikácií a individuálnom prístupe. Kontaktujte ma pre viac informácií.

Jungmannova 1171 /16 85101 Bratislava V
tel.: +421911279900

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888