Rekuperácia – to nie je len čistý vzduch, ale aj zamedzenie tepelných únikov

Rekuperácia – to nie je len čistý vzduch,  ale aj zamedzenie tepelných únikov

Rekuperácia napomáha k udržiavaniu čistého a čerstvého vzduchu v miestnosti. Jej výhodou je, že zamedzuje zbytočným tepelným únikom. Počas letných mesiacov rekuperácia bráni prenikaniu horúčav do interiéru a aj v chladnejšom počasí zaistí výborný tepelný komfort. Výmena vzduchu – rekuperácia – je dôležitá pre zdravie človeka. Je predsa známe, že vydýchaný vzduch nie je prospešný.

Rekuperácia vs. klasické vetranie

Prečo je rekuperácia výborným riešením a v posledných rokoch naberá na popularite? Dôvod je prostý – úsporné a efektívne vetranie. Štandardné vetranie oknami je síce fajn, avšak má jeden problematický aspekt – a síce, že v lete do miestnosti prúdi horúci vzduch, ktorý interiér zohrieva, a teda je potrebné ochladzovanie. V zime je situácia opačná – cez okno prúdi chladný mrazivý vzduch, ktorý je potrebné ohriať. Túto na prvý pohľad patovú situáciu vyrieši rekuperácia ako pokroková technológia, ktorá zamedzí ochladzovaniu interiéru v zime a jeho zbytočnému prehrievaniu v lete. Rekuperácia sa pýši úžasnou účinnosťou pohybujúcou sa okolo 90 %. Navyše, na kúrenie/chladenie vynaložíte oveľa menej energie, s čím sú spojené nižšie náklady. Je potrebné spomenúť, že rekuperácia zabezpečí okrem čerstvého aj čistý vzduch. Je totiž vybavená kvalitnými filtrami, ktoré zachytia prach, peľ a ostatné alergény a škodliviny.

Fungovanie rekuperácie

Už viete, čo je rekuperácia a aké sú jej výhody. Ako však funguje? Rekuperácia najprv vytlačí ohriaty vzduch z interiéru do exteriéru. Keď sa dostane do výmenníka, odovzdá tam svoje zbytkové teplo. Následne začne rekuperácia nasávať vzduch z exteriéru do interiéru, ktorý taktiež prechádza cez spomínaný výmenník a práve tam dôjde k jeho ohriatiu. Takýto je scenár počas zimných mesiacov. V lete je situácia opačná, čiže chladnejší vzduch z interiéru odovzdá chlad výmenníku a ten ho následne použije na odobratie tepla z horúceho vzduchu z exteriéru. Ak neviete, ako si vybrať rekuperáciu, obráťte sa na odborníkov. Vo všeobecnosti sa rozlišujú dva typy. Centrálna rekuperácia je tvorená jednou rekuperačnou jednotkou, ktorá distribuuje vzduch do/z interiéru a zvyčajne je umiestnená v technickej miestnosti, príp. garáže. Lokálna rekuperácia pozostáva z viacerých rekuperačných jednotiek a často je montovaná na obvodovú stenu.

Spoločnosť KlimaRek so sídlom v Zlatých Moravciach vám ponúka profesionálne služby v oblasti vzduchotechniky, rekuperácií, kúrenia, klimatizácie a tepelných čerpadiel. Zabezpečujeme kompletný proces – príprava, montáž, inštalácia, servis.

Tehelná 46 /4 95301 Zlaté Moravce
tel.: +421910952771

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888