Batérie pre notebooky - ako ich udržať čo najdlhšie vo forme?

Batérie pre notebooky - ako ich udržať čo najdlhšie vo forme?

Batérie pre notebooky sú večnou témou, sú totiž jednou z najčastejších príčin návštevy servisu. To už býva väčšinou ale neskoro. Navyše, podľa zákona schválnosti je to práve v období, kedy je notebook najviac potrebný - pred uzávierkou, počas prípravy na školský projekt či pred prezentáciou v práci. Skúsime si teda zhrnúť niekoľko tipov, ako sa starať o batérie pre notebooky tak, aby poslúžili čo najdlhšie.

Druhy batérií pre notebooky

Medzi najbežnejšie batérie pre notebooky patrí lítium-iónový akumulátor, známy aj ako Li-ion. Narozdiel od svojho predchodcu Ni-MH, ktorý je súčasťou najmä starších modelov, má niekoľko výhod navyše. Najväčším prínosom je možnosť nabíjať batériu v akejkoľvek fáze, bez toho, aby sa muselo čakať na jej úplné vybitie.

Životnosť batérie ovplyvňuje počet nabití a vybití. Batérie pre notebooky vydržia približne 3 roky, pri menej častom používaní zariadenia to môže byť aj dlhšie.

Starostlivosť o batérie pre notebooky

Batérie pre notebooky nemajú radi extrémne zmeny teplôt. Je dobré vyhýbať sa tropickým teplotám, ale aj mrazom, teda napríklad nechať notebook v aute počas zimných mesiacov. Teplotu a životnosť ovplyvňuje aj chladenie. Ak sa notebook prehrieva, dá sa pomôcť externou chladiacou podložkou. So zapnutým notebookom by sa malo narábať na rovnej ploche, teda na stole či stojane. Mäkké podložky ako sedačka či perina, môžu znemožniť reguláciu teploty notebooku. Pri používaní je dobré zvoliť čo najúspornejší režim, napríklad znížením jasu obrazovky, vypnutím bezdrôtových sietí a pod.

O batériách pre notebooky a životnosti

Pri batériách pre notebooky je nutné ešte spomenúť a vyvrátiť jeden mýtus. Spomínaným Li-ion batériám škodí totálne vybitie, ako to robilo v minulosti. Dnešné batérie pre notebooky by sa nemali vybíjať až pod 5 % a nechať ich v tomto stave skladovať. Vplýva to na životnosť batérie, ktorú poznáme podľa skracujúcej prevádzky. Zlou predzvesťou je aj nečakané vypínanie notebooku, či pokles energie pri používaní náročnejšieho softvéru. S batériami pre notebooky, a nielen tým, vám pomôže spoločnosť Agharta Computers vo svojej kamennej prevádzke vo Zvolene.

Agharta Computers s.r.o. je zároveň internetovým obchodom. Spoločnosť zabezpečuje servis a predaj stolných počítačov, notebookov, herného príslušenstva, LCD displejov, multifunkčných tlačiarní a tonerov. Ponúka tiež skenery, sieťové prvky, záložné zdroje, kancelársku techniku, spotrebnú elektroniku a mnohé ďalšie.

Námestie SNP 26 /75 96001 Zvolen
tel.: +421455401000

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888