Dátové siete a význam aj dôležitosť ich inštalácie

Dátové siete a význam aj dôležitosť ich inštalácie

V súčasnosti sú dátové siete neodmysliteľnou súčasťou osobného i pracovného života. Ich využite je v drvivej väčšine objektov. Ide o najrozšírenejšie komunikačné prostredie nielen pre prenos dát, ale aj hlasu či obrazu. Medzi najznámejšie dátové siete patria počítačové aj telekomunikačné siete a internet. Dátové siete majú kľúčovú úlohu v čo najrýchlejšom prenose informácií. Preto nepodceňujte ich odbornú montáž a inštaláciu.

Dátové siete a ich rozdelenie

Dátové siete tvoria skupinky uzlov – zvyčajne osobné počítače, servery, pracovné stanice a i. – ktoré sú prepojené spojeniami slúžiacimi na výmenu informácií. Dnes rozlišujeme metalické, optické a rádiové dátové siete. Asi najznámejšie je delenie podľa veľkosti. Do tejto kategórie spadajú dátové siete osobné (PAN – zariadenia v blízkosti jednej osoby, dosah zopár metrov), lokálne (LAN – zariadenia v jednej geografickej lokalite, dosah aj niekoľko stoviek metrov), metropolitné (MAN – špeciálny typ LAN s vyšším dosahom, napríklad jedno mesto) a rozsiahle (WAN – veľké geografické polohy ako mesto, štát či dokonca kontinent). Dátové siete sú inštalované najmä s dôrazom na rýchlosť, dostupnosť a spoľahlivosť prenosu. Keďže narastá význam dátových sieti, je nevyhnutný správny proces ich projektovania a realizácie. Je zrejmé, že bezchybne inštalované dátové siete sú pre výmenu informácií rozhodujúce. Preto stavte na certifikovaných odborníkov ako záruku profesionality a kvality.

Dátové siete v domácnostiach

Mimoriadne nároky sú na domáce dátové siete v tzv. inteligentných smart domácnostiach. Práve efektívne navrhnuté dátové siete sa podieľajú na dokonalom súlade jednotlivých zariadení vo vašom dome, čím sa zvyšuje komfort bývania. Dátové siete zaručia jednoduché ovládanie pomocou tlačidiel a moderných technológií – či už ide o osvetlenie, tieniacu techniku, kamerový a bezpečnostný systém, klimatizáciu, vykurovanie, ale aj počúvanie hudby či otváranie okien. Dátové siete sa teda podieľajú na účinnej a rýchlej interakcii medzi službami a funkciami danej domácnosti, ktoré vedú nielen k spomínanému pohodliu, ale aj vyššej ochrane majetku, úspore energií i udržateľnosti. Je nespochybniteľné, že dátové siete v kombinácií s inteligentnými domácnosťami radikálne menia spôsob bývania.

Už od roku 2002 sa spoločnosť LUMISERVIS špecializuje na poskytovanie odborných služieb v oblasti vyhradených technických zariadení elektrických. V roku 2015 sme vstúpili do segmentu Real Smart Home a o tri roky neskôr sme sa stali Gold Partnerom firmy LOXONE. Prinášame jednoduché riešenie pre inteligentné riadenie a automatizáciu projektov všetkého druhu – od jednotlivých zariadení cez inteligentné domácnosti, budovy a komplexy.


Komárnická 118 /40 82102 Bratislava II
tel.: +421903802567

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888