Dátové rozvody nepodceňujte pri novostavbe či rekonštrukcii

Dátové rozvody nepodceňujte pri novostavbe či rekonštrukcii

Dátové rozvody slúžia na prepojenie viacerých zariadení do siete, cez ktorú vzájomne komunikujú. To značne prispieva k zvýšeniu pohodlia a kvality bývania pri minimálnom úsilí. K zvyčajným požiadavkám na dátové rozvody patrí ich odolnosť a schopnosť zvládať pridávanie nových zariadení pri maximálnej funkčnosti. Nehovoriac o nepotrebe opráv či iných zásahov.

Čo sú dátové rozvody

Dátové rozvody sú nevyhnutnosťou moderných domácnosti i firiem. Ich štruktúra má byť rozvrhnutá tak, aby boli schopné zabezpečiť rýchle prepojenie zariadení, ako aj rýchly prenos signálu. K najpoužívanejším patria dátové rozvody (pre byt či dom) troch kategórií – 5e má prenosovú rýchlosť dostatočnú pre štandardné používanie internetu v domácnosti. Kategórie 6 a 6A sú najmä pre priemyselné využitie s dôrazom na vysokú spoľahlivosť prenosu. V minulosti bola aj kategória 3, ktorá je dnes využívaná najmä na telefonické hovory. Pre dátové rozvody v rodinných domoch a bytoch sú zvyčajne používané káble s plášťom PVC, v prípade komerčných budov káble s plášťom LSOH. Pre dátové rozvody vedúce v exteriéri (v zemi či po povrchu) sú odporúčané polyetylénové káble. Zapamätajte si, že dátové rozvody vo svojpomocnej réžií sa nepovažujú za dobré riešenie.

Dátové rozvody vedené správne aj esteticky

Vám postačí porozmýšľať, kde a ako by ste chceli mať umiestnenú dátovú, počítačovú či multimediálnu techniku. Dátové rozvody a ich plánovanie je totiž podobné bežnej elektroinštalácií, a teda aj ich montáž a inštaláciu konzultujte a prenechajte elektrotechnikom. Oni budú vedieť, aké dátové rozvody namontovať, aby nielen čo najdlhšie vydržali, ale najmä spĺňali technické parametre (obzvlášť požiadavku na rýchlosť prenosu dát) aj o niekoľko rokov. A čo je najdôležitejšie, budete mať istotu, že vaše dátové rozvody budú vedené nielen správne, ale aj esteticky. Všeobecné odporúčanie je, aby ste si dátové rozvody a ich vedenie premysleli vopred. Vyhnete sa dodatočnému potiahnutiu kabeláže popod nábytok, umelé lišty či popri stene. Dátové rozvody vám predsa nemusia pokaziť dizajn interiéru tým, že budú viditeľné, príp. zavadzať pod nohami. Nehovoriac o domácich miláčikoch, ktorí si z nich môžu spraviť zaujímavú hračku. Aj preto sú dátové rozvody najčastejšie zabetónované do steny alebo vedené v chráničkách.

Komplexné elektroinštalačné práce v réžií RE ElektroGroup zahŕňajú elektromontáž, dátové rozvody, bleskozvody, transformátorové stanice, odborné revízie i revízne skúšky, ako aj inštaláciu kamerových systémov. Vďaka mnohoročným skúsenostiam zabezpečíme kompletnú elektroinštaláciu podľa vašich potrieb a požiadaviek – či už ide o bytové, priemyselné, administratívne alebo verejné priestory.


Temeš 148 97229 Temeš
tel.: +421948088490

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888