Je cestná doprava bezpečná?

Je cestná doprava bezpečná?


Cestná doprava je pre svoju širokú dostupnosť najčastejšie využívaným druhom dopravy, pretože sa vyznačuje schopnosťou dopraviť nielen osoby, ale aj rôzne druhy nákladu takmer do akéhokoľvek miesta určenia. Tento druh dopravy je však z hľadiska ohrozenia života najnebezpečnejší, pretože jedným z typov nehôd, ktoré sa môžu stať počas celej prepravnej operácie, sú dopravné nehody. Aké sú nebezpečenstvá cestnej dopravy?

Doprava a jej nebezpečenstvá

Základná vec, ktorú by mala urobiť spoločnosť, pre ktorú je doprava tovaru alebo osôb predmetom podnikania, je analyzovať riziká a hrozby, s ktorými sa môže stretnúť pri vykonávaní svojich prevádzkových činností. Môže ísť o rôzne druhy porúch vozidiel alebo iného vybavenia, nehody, anomálie počasia, zlé zabezpečenie nákladu, nedodržiavanie dopravných predpisov, alebo pracovného času vodičov či nedostatočne vyškolených zamestnancov.

Dnešné dodávky sú spojené s rôznymi druhmi rizík v doprave. Dôvodom je zvyčajne veľmi dlhá trasa, ktorú osoby alebo tovar musia absolvovať. V takýchto prípadoch často hrozí vyššie riziko. Stojí za zmienku, že prepravné riziko sa týka vodiča, cestujúcich, tovaru, informácií zasielaných elektronicky a dopravného prostriedku. Každá z prepravovaných osôb alebo každý z týchto predmetov môže byť krytý dopravným poistením. K zvýšeniu rizika niektorých hrozieb v prípade cestnej dopravy prispieva navyše aj to, že ide o najčastejšie vyberané odvetvie prepravy. Nemožno sa preto čudovať, že práve zásielky prepravované cestnou dopravou sú vystavené najväčšej škode.

Príklady hrozieb pri doprave

Cestná doprava sa stretá s mnohými rizikami. Uveďme napríklad poruchu vozidla. Prepravca prijal objednávku na prepravu osoby, ktorá musí byť na danom mieste v konkrétny deň o konkrétnom čas. Auto sa v polovici cesty zastaví a už sa nedá naštartovať. Ako sa dá takého riziko minimalizovať a dá sa vôbec? Ak chce prepravca, aby doprava fungovala s minimálnymi rizikami porúch jeho prepravných prostriedkov, musí vykonávať pravidelné kontroly technického stavu vozidiel. Iba pravidelná výmena opotrebovaných dielov a zariadení, zavedenie povinných kontrol vozidiel vodičmi pred vyrazením na cesty, „omladenie“ vozového parku môžu minimalizovať riziko poruchy.

Je dôležité rozpoznať zdroj rizika, čo umožní ovplyvniť príčiny a následky. Vďaka tomu bude doprava realizovaná kontinuálne a včas. Okrem porúch vozidla môže byť doprava ohrozená dopravnými nehodami. Dopravné nehody predstavujú nepredvídateľné situácie, ktoré sú vo väčšine prípadov výsledkom nedodržiavania dopravných predpisov, mikrospánku vodičov počas jazdy, poruchy vozidla, ale aj zavinením ostatných účastníkov premávky.

Naša spoločnosť JL&S, s. r. o. sa postará sa o vašu bezpečnú cestu. V prípade, že hľadáte službu akou je doprava v meste Michalovce a mimo neho, obráťte sa na nás. Prepravíme vás všade tam, kam potrebujete bezpečne a včas.

Staničná 10 07101 Michalovce
tel.: +421948765000

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888