Autosklo – kedy postačí oprava a kedy je potrebná výmena

Autosklo – kedy postačí oprava a kedy je potrebná výmena

Kamienok, vták, konár či vandalizmus – a vaše autosklo je poškodené. Máte dve možnosti. Prvou je výmena, druhou oprava, ktorá je možná len pri istom type a rozsahu poškodenia. Podmienkou je, aby bolo mimo zorného poľa vodiča. Ak máte pripoistenie, na autosklo vám môže prispieť aj poisťovňa. Treba však rátať s tým, že poistka v niektorých prípadoch pokryje len časť nákladov. Každopádne, autosklo vždy zverte skúsenej firme – či ide o opravu alebo výmenu.

Čo znamenajú údaje na autoskle

Každé autosklo má vo svojom rohu zopár riadkov s číslami a písmenkami. Slúžia na identifikáciu výrobcu a ostatných podstatných detailov. Hneď v prvom riadku nájdete označenie výrobcu vozidla, ktoré má každé originálne autosklo. Existuje aj tzv. OEM autosklo (Original Equipment Manufacturer) určené ako náhradné autosklo. Je vyrábané výrobcom, ktorý vyrába aj originálne autosklá, avšak OEM autosklo nemá uvedené označenie výrobcu vozidla, len výrobcu autoskla. Je potrebné uviesť, že OEM autosklo je svojimi kvalitatívnymi parametrami porovnateľné s originálnym autosklom. Rozdiel je teda iba v tom, že OEM autosklo je určené ako náhradné. Ďalším údajom je rímska číslica označujúca typ autoskla (I – temperované sklo, II – štandardné laminované sklo, III – upravené laminované sklo, IV – plastické sklo atď.). Autosklo musí disponovať aj označením pôvodu certifikácie. Ide o kombináciu veľkého písmena E a čísla krajiny, ktorá vydala schválenie, že dané autosklo, resp. iný diel, spĺňa štandardy pre použitie v európskom hospodárskom priestore. Napríklad Slovensko má E27. K ďalším údajom, ktoré nájdete na autoskle, patrí aj označenie hrúbky skla a jeho farby.

Dôvody, prečo si nechať opraviť/vymeniť autosklo

Niekedy nemusíte autosklo celé vymeniť, ale postačí ho opraviť. Je to možné v prípade, ak autosklo nie je prasknuté, ale ostalo na ňom bodové poškodenie do priemeru 20 mm. Populárna je technológia GLASS-REPAIR, ktorá umožňuje autosklo dobre zaceliť a zabrániť ďalšiemu rozširovaniu praskliny. Takáto oprava trvá cca pol hodinu. Opravené autosklo musí mať osvedčenie o technickej spôsobilosti skla po oprave pre potreby kontrolných orgánov ako polícia či STK. Dôležité je zveriť autosklo skúseným odborníkom. Vyhnete sa tak riziku, že opravou/výmenou vzniknú drobné netesnosti či nebodaj poškodenie interiéru alebo karosérie.

Expertov na autosklo v Piešťanoch – opravu, výmenu aj predaj, nájdete v AutoAZ. Používame autosklá svetových značiek (Sekurit, Pilkington, AGC, Splintex, NordGlass). Ponúkame kompletný servis – od nahlásenia poistnej udalosti, obhliadky, výmeny skla, povysávania interiéru, prelepenie diaľničných známok a nálepiek EK a STK. Bonusom je doliatie vody do ostrekovačov.

Piešťanská cesta 1800 92203 Vrbové
tel.: +421905266886

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888