Na čo sú ložiská používané?

Na čo sú ložiská používané?

Ložiská sú podstatnou súčasťou mechanických zariadení a ich úlohou je najmä znižovať trenie pohyblivých časí. Najčastejšie sú používané na otočných a posuvných systémoch. Ložiská sú súčiastky, ktoré pracujú na dvoch základných princípoch, ktorými sú lineárny systéme a rotačný systém. Vyberajte si len kvalitné ložiská od spoľahlivých výrobcov a predajcov, ktorí za ich kvalitu ručia. Nakúp nekvalitných ložísk sa nevypláca.

Na čo slúžia ložiská a na akom princípe fungujú?

Ložiská sú veľmi dôležitou súčasťou mechanických zariadení a ich hlavnou úlohou je znižovať trenie pohyblivých častí. Na princípe eliminácii trenia za pomoci valivých prvkov pracujú najjednoduchšie ložiskové systémy, ako napríklad guľôčky, ktoré sú umiestnené v špeciálne upravenom telese zabezpečujúcom ich ďalší pohyb. Úlohou ložiskových systémov je zaistenie plynulého a tiež riadeného pohybu mechanických súčastí. Vďaka plynulého a riadeného pohybu mechanických súčastí je možné predchádzať rýchlemu poškodeniu, predčasnému opotrebovaniu, ako i nežiaducej strate životnosti.

Azda najpoužívanejšími ložiskami sú valivé ložiská, ktoré sa skladajú z niekoľkých konštrukčných prvkov, z ktorých ako najpodstatnejším je možné označiť vonkajšie puzdro či kryt s vnútorným členením pre integráciu valivých telies a inštalačné prvky, ako aj valivé telesá, ktoré sú navzájom odlíšené konfiguračne a tvarovo. Usporiadanie valivých elementov ako aj ich tvar je určujúce pre riešenie inštalačného krytu, a preto sú tieto dve časti sú navzájom od seba závislé. Valivé ložiská sú delené podľa smeru v akom pôsobia samotné valivé telesá na radiálne ložiská a axiálne ložiská. Pokiaľ hľadáte vhodné valivé ložiská pre vaše potreby oslovte výrobcu či predajcu ložísk, ktorý vám vhodne poradí a vy sa vyhnete nákupu nevhodných ložísk.

Aký je rozdiel medzi radiálnymi a axiálnymi ložiskami?

Pravdou je, že radiálne ložiská sú viac používané ako axiálne ložiská. Práve radiálne ložiská sú tiež cenovo dostupnejšie vďaka svojej jednoduchej a efektívnej konštrukcii. Dôležité je pri radiálnych ložiskách rozoznávať medzi guľôčkovými ložiskami, valčekovými ložiskami, ihlovými ložiskami , súdkovými ložiskami, kužeľovými ložiskami a toroidné ložiská. Guľôčkové ložiská sú navrhnuté pre radiálne zaťaženie a zároveň disponujú vysokou tuhosťou. Ihlové ložiská sú konštrukčne podobné s valčekovými ložiskami no majú väčšiu dĺžku a menší priemer valivých elementov. Ihlové ložiská sú určené najmä pre radiálne zaťaženie. Súdkové ložiská majú dva rady valivých elementov tvaru súdka a zas kužeľové ložiská majú valivé elementy v tvare komolého kužeľa čím je umožnené odvádzanie zaťaženia ako v radiálnom, tak i v axiálnom smere. Toroidné ložiská sú predovšetkým určené na odvod nesúosového zaťaženia.

Axiálne ložiská odvádzajú axiálne zaťaženie. Axiálne ložiská sú najčastejšie konštruované pri implementácii rozličných druhov valivých elementov, akými sú napríklad guľôčky, ihly, valčeky alebo súdky.

Spoločnosť Reling Trnava je autorizovaný predajca širokého portfólia produktov určených pre rôzne oblasti využitia. Nájdete tu produkty od viacerých svetových značiek a široký výber kvalitných ložísk.

Osadná 11 91702 Trnava
tel.: +421335532361

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888