Výmena pneumatík zahŕňa celý rad dôležitých činností

Výmena pneumatík zahŕňa celý rad dôležitých činností

Prvý sneh je zväčša signálom, že začína húfna výmena pneumatík – letných za zimné. A s obmenou vašich kabátov za prechodné bundy začínam aj opačná výmena pneumatík. Aj keď ide o činnosť, ktorú skúsený vodič s potrebným vybavením zvládne sám, odborníci odporúčajú servis. Prvotriedna výmena pneumatík totiž okrem zámeny gúm zahŕňa aj kontrolu ich dezénu, veku, tlaku, ako aj ich správne vyváženie a geometriu.

Výmena pneumatík nie je iba o gumách

Letná a zimná výmena pneumatík sa stali neodmysliteľnou povinnosťou každého vodiča. Zvyčajne nasleduje dohoda a následná návšteva servisu, v ktorom výmena pneumatík prebehne. A nielen samotná výmena pneumatík. Dobrí mechanici totiž skontrolujú aj stav tlmičov, brzdových doštičiek, strmeňov a kotúčov, ráfikov i krytov kĺbov. Takáto podrobnejšia kontrola môže odhaliť chyby, ktoré v budúcnosti môžu vyústiť do veľkých problémov. A neobídu ani vašu peňaženku. Aj preto sa odporúča výmena pneumatík v réžii servisných technikov. Tí presne vedia, aké rozmery pneumatík sú vhodné pre váš typ auta. Pamätajte, že dobrá výmena pneumatík a správna kombinácia veľkosti disku a pneumatiky zásadne ovplyvňujú jazdné vlastnosti automobilu. Zákon ukladá povinnosť zimných pneumatík od 15. novembra do 31. marca, ak sa na vozovke nachádza súvislá vrstva snehu, námrazy alebo ľadu. Vtedy je nevyhnutná výmena pneumatík letných za zimné, a to na všetkých nápravách. V opačnom prípade by vodič nemal jazdiť na vozidle. Výmena pneumatík na zimné sa odporúča pri priemernej dennej teplote okolo 7 °C a menej, a to približne sedem dní. Výmena pneumatík po zime sa odporúča, ak sa denné teploty pohybujú nad 13 °C a v noci už nie je okolo nuly.

Dezén, vek aj tlak

Výmena pneumatík má isté náležitosti, na ktoré je potrebné dať si veľký pozor. Pri prezúvaní určite nezabudnite skontrolovať hĺbku dezénu. Tá podľa platnej vyhlášky v prípade letných pneumatík nesmie klesnúť pod 1,6 mm a pri zimných 3 mm. Ak je dezén zjazdený, okamžite by mala nasledovať výmena pneumatík. Taktiež sa neodporúča jazdiť na príliš starých pneumatikách. Ich rok výroby zistíte podľa posledných dvoch čísel DOT kódu, ktorý nájdete na bočných stranách. Výmena pneumatík v tomto prípade nie je určená zákonom, ale skúsení šoféri vedia, že letné pneumatiky staršie ako šesť rokov a zimné staršie ako štyri roky strácajú svoje dobré jazdné vlastnosti a je potrebná výmena pneumatík za nové. Dobrý servisný pracovník pri nej nezabudne ani na kontrolu tlaku v pneumatikách. Výmena pneumatík končí geometriou a správnym vyvážením kolies.

Pneuservis RD-pneu v Nitre sa špecializuje na servis všetkých typov osobných, dodávkových, nákladných a poľnohospodárskych vozidiel. Využite možnosť objednania sa na konkrétny termín, alebo nás priamo navštívte.

Novozámocká 185 94905 Nitra
tel.: +421903710169

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888