Geometria kolies ako dôležitý aspekt kontroly každého auta

Geometria kolies ako dôležitý aspekt kontroly každého auta

K parametrom, ktoré v podstatnej miere ovplyvňujú riadenie vozidla, rozhodne patrí geometria kolies. Má výrazný vplyv o. i. aj na komfort pasažierov počas jazdy, spotrebu paliva či dokonca opotrebovanie pneumatík a ich jazdných vlastností. Aj preto musí byť geometria kolies správne nastavená na všetkých štyroch. Prispieva totiž k lepšej ovládateľnosti auta.

Geometria kolies a aerodynamika

Geometria kolies zlepšuje aerodynamiku auta, ktorá má výrazný vplyv na stabilitu vozidla pri vysokej rýchlosti. Aj preto je dôležité jej dobré nastavenie. Geometria kolies je správna, ak je zaručená návratnosť volantu, ktorý sa po otočení vráti späť do pozície rovno dopredu. Dobrá geometria kolies má garantovať aj smerovú stabilitu, t .j. schopnosť auta zotrvať v priamej jazde, bez ľubovoľného odklonenia na akúkoľvek stranu. Geometria kolies má teda svoje opodstatnenie. Uvedomte si, že podvozok je počas každej jazdy extrémne zaťažený, nehovoriac o výtlkoch či prechádzaní po obrubníkoch. Aj oni totiž prispievajú k zbiehavosti či rozbiehavosti kolies, ako aj k ich postupnému odklonu. V neposlednom rade geometria kolies ovplyvňuje mieru opotrebovania pneumatík, prispieva k bezpečnej jazde a znižuje problémy s riadením. Štandardne sa geometria kolies odporúča každých šesť mesiacov, príp. po prejdení 10 000 km.

Kedy je geometria kolies potrebná

Narazili ste autom do nerovnosti na vozovke či nebodaj do iného auta? Geometria kolies! Ťahá vaše vozidlo do strany? Geometria kolies! Volant sa po zatáčke nevracia ľahko do pôvodnej polohy alebo ostáva odklonený aj počas jazdy na rovnej ceste? Geometria kolies! Pneumatiky nie sú opotrebované rovnomerne? Geometria kolies! Kmitajú časti riadiaceho ústrojenstva? Jednoznačne geometria kolies. Kúpili ste nové pneumatiky? Geometria kolies nesmie chýbať. Vymenili ste komponenty riadenia či odpruženia? Taktiež geometria kolies! Medzi hlavné dôvody, vďaka ktorým je geometria kolies odporúčanou voľbou, patrí lepšie a pohodlnejšie riadenie aj efektívnejšie spaľovanie pohonných hmôt bez ich zbytočnej zvýšenej spotreby. Nezanedbateľným faktorom je menej opráv, ako aj pneumatiky, ktoré dlhšie vydržia. Na záver jedno upozornenie. Niektorí sa domnievajú, že geometria kolies a vyváženie kolies je to isté. Avšak ide o dve odlišné servisné činnosti. Geometria kolies znamená zarovnanie, teda nastavenie uhlov kolies podľa zodpovedajúcich špecifikácií výrobu daného vozidla. Správne vyváženie kolies predstavuje ich rotáciu bez zbytočných vibrácií.

Spoľahlivý pneuservis, rýchloservis a predajňa pneumatík – to je spoločnosť RD-pneu v Nitre. Už viac ako dvadsať rokov sme zárukou kvality, spoľahlivosti a profesionality. Servis vášho vozidla zabezpečíme v čo najkratšom možnom čase.

Novozámocká 185 94905 Nitra
tel.: +421903710169

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888