Ložiská ako nenápadné súčiastky, ktoré by nemalo byť počuť

Ložiská ako nenápadné súčiastky, ktoré by nemalo byť počuť

Ložiská sú malé súčiastky, ktoré dokážu vydržať až 200 000 kilometrov automobilových jázd. Ak ale začujete monotónny nízkofrekvenčný zvuk, ktorý v závislosti od rýchlosti vozidla môže meniť svoju výšku, určite skontrolujte ložiská. Keďže zabezpečujú hladký pohyb náprav a hnacích hriadeľov, zbytočne neriskujte vážnejšie poruchy auta, a teda aj vyšší účet za jeho opravu.

Ložiská a ich úloha

K dlhšej životnosti auta neprispieva len pravidelná údržba, ale aj spôsob jazdy a terén. Nerovnosti a výtlky neničia iba pneumatiky a tlmiče, ale aj ložiská. Aj keď ide na prvý pohľad o malé súčiastky, ich úloha je nenahraditeľná – zabezpečujú plynulý pohyb náprav a hnacích hriadeľov. Majú na starosti aj plynulé otáčanie kolies a zotrvačnosť jazdy. Ložiská musia odolávať pomerne vysokému zaťaženiu, keďže nesú hmotnosť vozidla a zachytávajú tlaky na nápravu, najmä pri brzdení, zabočení či pri prechádzaní po nerovnom teréne.

Chybné ložiská sa ozývajú

Zistenie toho, že ložiská nie sú úplne v poriadku, nie je jednoduché. Na začiatku ich prílišného opotrebenia vydávajú pomerne nízke tóny, ktorých hlasitosť sa zvyšuje až postupne. Asi najvýraznejšie sa opotrebované ložiská prejavia pri jazde v zákrute alebo na kruhovom objazde. Ložiská a ich diagnostika má tzv. opačné stranové pravidlo. Ak hluk vzniká v pravotočivej zákrute, svedčí to o poškodení ľavého ložiska a naopak. Každopádne, podozrenie na poškodené ložiská konzultujte s autorizovaným servisom a rozhodne nakupujte ložiská u overených predajcov. Nezabúdajte, že ak ložiská zlyhajú, môže dôjsť k zablokovaniu kolesa, čo má v niektorých prípadoch až tragické následky.

Aby ložiská vydržali čo najdlhšie

Keďže ložiská patria k najvyťaženejším častiam vozidla, je dôležitá pravidelná kontrola, ktorá zvýši ich životnosť. Tú viete predĺžiť aj vy sami. Ložiská a ich životaschopnosť je podmienená najmä správaním vodiča a terénom. Ložiská sa menej opotrebovávajú na kvalitných cestách bez nerovností a výtlkov. Výmole či obrubníky zase predstavujú pre ložiská maximálnu námahu. K tomu možno pridať aj nevyvážené kolesá či dokonca vodu. Ložiská môžu pod jej vplyvom začať hrdzavieť alebo sa prehrievať, keďže voda oslabuje vlastnosti maziva, ktoré chráni ložiská. Jazda so zatiahnutou parkovacou brzdou či blokujúce prevádzkové brzdy tiež oslabujú funkciu maziva, výsledkom čoho je zvýšená teplota, na ktorú ložiská reagujú pomerne dosť citlivo.

Spoločnosť Reling Trnava je autorizovaný predajca širokého portfólia produktov, ktoré zahŕňa ložiská a príslušenstvo, mazivá, guferá a tesniace prvky, autobatérie, oleje, remene, reťaze a mnoho iných výrobkov. Viac o nás nájdete na našej stránke.

Osadná 11 91702 Trnava
tel.: +421335532361

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888