Psychológia farieb má svoje opodstatnenie

Psychológia farieb má svoje opodstatnenie

Psychológia a farby spolu úzko súvisia. Ak ste si niekedy všimli, že rozličné farby na vás vplývajú celkom rozdielne, mali ste pravdu. Niektorí ľudia pociťujú úzkosť v tmavých miestnostiach, ale naopak zelené steny ich upokojujú a žlté robia veselšími. Taktiež, každý má inú obľúbenú farbu, s ktorou sa mu spájajú príjemné emócie, a preto ju vyhľadáva viac ako iné. Farebnosť na každého pôsobí individuálne a je dobré poznať jej vplyv i na vás.

Ako funguje psychológia farieb?

Umelci, dizajnéri, reklamní tvorcovia či módni návrhári a mnohí iní si účinnosť farieb všimli už dávnejšie a radi poznatky psychológie farieb aplikujú do svojich prác. Aj keď štúdií, ktoré by stopercentne dokazovali pôsobenie farieb, nie je ešte dostatok, dalo by sa konštatovať, že podstatne dokážu ovplyvniť náladu a emocionalitu človeka či prebudiť jeho reflexy a pozornosť.

Pokiaľ neviete aké farby použiť napríklad v interiérovom dizajne, nie je na škodu obrátiť sa na psychológa. To isté platí pri výbere farieb detskej izby. Zvoliť tmavé či príliš výrazné farby sa neodporúča, naopak menším deťom vyhovujú pokojné a jemné odtiene ako svetloružová či svetlomodrá. U starších detí sa s odtieňmi môžete vyhrať o niečo viac, nič nepokazíte výraznejšími odtieňmi alebo overenou kombináciou zelenej a žltej.

Vplyv farieb na človeka

Farby patria v ľudskom živote k jedným zo silných podnetov. Podľa výskumníkov, zaoberajúcich sa štúdiom farieb, ľudské pocity v súvislosti s farbami sú často krát hlboko zakorenené vo vlastnej skúsenosti jednotlivca a kultúrnom vplyve miesta, kde sa narodil a vyrastal. Ako príklad môže poslúžiť biela farba, ktorá sa u nás spája s čistotou, nevinnosťou či nádejou, no v iných kultúrach, napríklad v Japonsku, je to farbou smútku.

Aj keď je vnímanie fariem do značnej miery subjektívne, poznáme farby, ktorých symbolika či význam sú univerzálne. Všeobecne ich môžeme rozdeliť do farieb modrého a červeného spektra. Farby na strane modrého spektra sú považované skôr za studené a pripisuje sa im pokoj, melanchólia, odpočinok, ale aj smútok či ľahostajnosťou. Patrí sem napríklad modrá, fialová, tyrkysová či zelená farba. Farby na strane červeného spektra sú považované za teplé a pripisujú sa im pocity harmónie, pohodlia, energie a lásky, no zároveň aj hnevu či nepokoja.



Farbám rozhodne istý vplyv na správanie a emocionalitu človeka patrí. Správne použitie farieb a práca s nimi nezaručí trvalý účinok na psychické zdravie, ale môže pozitívne pôsobiť ako jeden z faktorov smerom k zlepšeniu. Stojí za to sa bližšie informovať u svojho psychológa.

O vhodnosti použitia farieb či ich využitie v rôznych oblastiach psychológie by ste sa mali poradiť so skúseným psychológom, ktorý danej problematike rozumie. MEIVIS, s. r. o. – Ambulancia klinickej psychológie vám ponúkame profesionálny a priateľský prístup pri konzultáciách akejkoľvek témy. Neváhajte nás kontaktovať, sme tu pre vás.

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888