Prezúvanie pneumatík – jeho význam a dôležitosť

Prezúvanie pneumatík – jeho význam a dôležitosť

Príprava motoristov na letnú či zimnú sezónu zahŕňa aj prezúvanie pneumatík. Výmenu letných za zimné dokonca stanovuje i Zákon o cestnej premávke. Takéto prezúvanie pneumatík je povinné od 15. novembra do 31. marca, ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad či námraza. Vtedy môže vyjsť na cestu iba vozidlo, ktoré má obuté zimné pneumatiky. Kedy ich meniť na letné?

Prezúvanie pneumatík na zimu nenechajte na poslednú chvíľu

Nečakajte, kým udrú prvé mrazy či napadne sneh. Zimné prezúvanie pneumatík je znakom vodiča, ktorý dbá na bezpečnosť vozidla i posádky. Ak vás na zasneženej vozovke stopne polícia, môže vám udeliť pokutu či dokonca zákaz pokračovania v jazde. A ak spôsobíte v zime autonehodu a na kolesách budú letné pneumatiky, poisťovňa vám nemusí uznať vyplatenie poistného. Prezúvanie pneumatík má teda opodstatnenie a vie uchrániť váš rozpočet o nemalé a najmä zbytočné výdavky. Prečo je vlastne prezúvanie pneumatík dôležité? Je logické, že vozovka sa úplne inak správa v lete a v zime, nehovoriac o daždi, mraze či snehu. Prezúvanie pneumatík z letných na zimné je nesmierne dôležité najmä zo štyroch dôvodov. Zimná pneumatika má v chladných podmienkach (v porovnaní s letnou pneumatikou) kratšiu brzdnú dráhu. Na druhej strane, garantuje lepšiu stabilitu auta v zákrutách a zároveň má lepšiu priľnavosť na ľade, snehu i zamrznutej ceste. Aby prezúvanie pneumatík dopadlo dobre, je potrebné použite správnych pneumatík, t. j. musia byť označené symbolom troch vrcholov a snehovou vločkou. Zvyčajne je na nich uvedené M+S (ang. M = mud/blato, S = snow/sneh). Toto označenie štandardne majú aj celoročné pneumatiky.

Prezutie pneumatík na leto a magická 7

Prezúvanie pneumatík zo zimných na letné má tiež zabezpečiť zvýšenie bezpečnosti na cestách a zníženie nákladov. Vedeli ste, že pri viac ako 7 °C zimné pneumatiky prichádzajú o svoje vlastnosti a pri 20 °C je jazda na nich dokonca riskantná? Nehovoriac o vyššej hlučnosti (kvôli vyššiemu dezénu), ale najmä vyššej spotrebe paliva – podľa niektorých zistení až o 0,5 l/100 km! Každopádne, ak v apríli zrazu vystúpi teplota nad 7 °C, tak prezúvanie pneumatík nemusí byť okamžité. V noci totiž môže prituhnúť a na druhý deň bude jemne mrznúť. Zvyčajným pravidlom je, že ak sa teplota pohybuje okolo magickej sedmičky viac ako sedem dní, vtedy je čas na prezúvanie pneumatík (zimných na letné). Prezúvanie pneumatík je vhodné zveriť do rúk servisu. Nestačí iba výmena. Odborné prezúvanie pneumatík zahŕňa aj ich správne vyváženie. A nakoniec, prezúvanie pneumatík je príležitosťou i na geometriu vozidla.

Zverte prezúvanie pneumatík a ich uskladnenie, ako i geometriu, montáž alarmov, PDR, lakovanie, odťahovanie, umývanie a iné služby servisu Car Spot v Banskej Bystrici. Garantujeme spokojnosť, kvalitu a rýchlosť.

Kremnička 3 97405 Banská Bystrica
tel.: +421905736064

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888