Ako správne používať prívesné vozíky?

Ako správne používať prívesné vozíky?

Vlastníte prívesné vozíky a nie ste si istý ako ho naložiť tak, aby na ceste nedošlo k ohrozeniu iných ľudí či preváženiu alebo vysypaniu nákladu na cestu? Je potrebné poznať nariadenia vyplývajúce z cestných predpisov. Pri používaní prívesných vozíkov je dôležité zohľadniť viaceré náležitosti a dbať na bezpečnosť vás i vášho okolia. Pri použití prívesného vozíka môžu vzniknúť rôzne kritické situácie, ktorým je lepšie sa vyvarovať.

Prívesné vozíky ovplyvňujú jazdu autom či ťažným zariadením

Jedným zo základných faktorov, ktorý ovplyvňuje jazdu auta s prívesným vozíkom je hmotnosť auta, je potrebné prepočítať celkovú hmotnosť vozidla a jazdnej súpravy. Prekročenie celkovej hmotnosti jazdnej súpravy býva častým priestupkom, na ktorý si treba dávať pozor. Ak prepravujete náklad, nesmiete pri tom prekročiť najvyššiu povolenú hmotnosť jazdnej súpravy ani vozidla. Dôkladne teda prepočítajte hmotnosti ešte pred samotnou jazdou. Vyhnete sa tak nie len nepríjemnostiam, ale aj nechcenej pokute pri zastavení a kontrole políciou na cestách.

Ďalším ovplyvňujúcim faktorom je typ vozíka, inak sa správa brzdený prívesný vozík a inak nebrzdený prívesný vozík. S výberom vhodného vozíka pre vaše potreby je lepšie poradiť sa s odborným predajcom, ktorý vám vhodne poradí a opíše odlišnosti pri používaní brzdených a nebrzdených vozíkov. Netreba zabúdať ani na správne rozloženie nákladu na prívesnom vozíku, mal by byť umiestnený v strede alebo rovnomerne po stranách vozíku, tak aby sa ani jedna strana neprevažovala.

Ako správne naložiť náklad na prívesné vozíky?

Ako prvý je najlepšie nakladať ťažký náklad, a to do prednej časti ešte pred nápravu vozíka, kde má náklad väčšiu stabilitu. Správne naložený náklad skontrolujete aj tak, že vyskúšate zdvihnúť oje naloženého prívesu, ktorý by ste mali zdvihnúť aj bez cudzej pomoci či inej zdvíhacej technológie. Pokiaľ je hmotnosť nákladu sústredená najmä v zadnej časti prívesu, podstatne sa tým zvyšujú nežiadúce kmity súpravy a odľahčená bude zadná náprava auta. Taktiež pri brzdení môže dôjsť k zvýšenej nestabilite prívesu či premiestneniu a posunom nákladu smerom dopredu. Často tak dochádza k zmene pomeru síl, ktoré vplývajú na dynamiku alebo môžu prívesný vozík poškodiť. Je lepšie dávať si pozor aj na príliš ťažké náklady, ktoré môžu spôsobiť problémy napríklad s brzdením, cúvaním či zabáčaním do strán.

Spoločnosť UNIKOL, s. r. o. patrí k popredným výrobcom prívesných vozíkov na Slovensku. V našej ponuke nájdete brzdené i nebrzdené vozíky. Náš sortiment tvorí aj viacero typových prevedení prívesov, konkrétne plošinové, válnikové, skriňové, sklápače či špeciálne. Tešíme sa na vašu návštevu v našej predajni vo Vranove nad Topľou. Radi vám odpovieme na vaše otázky telefonicky či e-mailom. Bližšie informácie, ako aj e-shop s bohatou ponukou sortimentu, nájdete na našom webe. Radi vám poradíme.

Tehelná 1142 /53 09303 Vranov nad Topľou
tel.: +421574425546

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888