Cestné váhy a ich dôležitosť pre autá i cestné komunikácie

Cestné váhy a ich dôležitosť pre autá i cestné komunikácie

Váženie patrí k najstarším spôsobom merania. Realizuje sa na viacerých typoch váh. Cestné váhy sú určené pre nákladné vozidla a ich úlohou je odhaľovať preťaženie automobilov. To totiž patrí k hlavným dôvodom opotrebovania pozemných komunikácií a ich následnej zníženej prevádzkyschopnosti a celkovej životnosti. Cestné váhy majú spĺňať všetky požiadavky pre moderné a presné váženie.

Presnosť a odolnosť

Certifikované a presné váženie zamerané na zistenie hmotností nákladných automobilov a súprav majú poskytovať cestné váhy, pri ktorých sa štandardne rozlišujú dve základné prevedenia – cestné váhy v nájazdovom (nadúrovňovom) prevedení a cestné váhy zabudované (úrovňové, t. j. zapustené do zeme). Nadúrovňové cestné váhy si žiadajú nájazdy, vďaka ktorým sa vozidlo dostane na váhu. Ale v porovnaní so zapustenými váhami majú nižšie stavebné zásahy (a teda aj náklady), ako aj jednoduchšie čistenie a v prípade potreby i premiestnenie. Zapustené cestné váhy v žiadnom prípade nesmú presahovať úroveň okolitého terénu a vozidlo ide na váženie priamo bez prekonávania nejakého výškového rozdielu. Vážiacu plošinu majú cestné váhy zvyčajne v hliníkovom alebo oceľovom prevedení, keďže ide o stabilné a trváce materiály. Cestné váhy teda musia byť skonštruované tak, aby boli maximálne odolné voči poveternostným vplyvom, ako aj prípadnému poškodeniu priamo od vozidla. Cestné váhy majú váživosť objektov ťažkých cca 30 – 60 ton. Aby nedošlo k skresleniu reálnej hmotnosti, tak cestné váhy podliehajú metrologickej kontrole.

Cestné váhy a zákon

Cestné váhy sa v prevažnej miere vyrábajú v dĺžke 6 – 20 metrov a využívajú sa aj na úradné meranie najväčších prípustných rozmerov a hmotností vozidiel a jazdných súprav, a to na cestných komunikáciách I. triedy. Kontrola hmotnosti je realizovaná na základe tzv. cestného zákona. Cestné váhy tak majú v rámci kontroly zamedziť nielen preťažovaniu nákladných automobilov, ale aj nadmernému opotrebovaniu cestných komunikácií. To negatívne vplýva na prevádzkyschopnosť a životnosť ciest. Kvalitné cestné váhy ako kontrolné mechanizmy taktiež zabezpečujú dodržiavanie výhradnej, výnimočnej a normálnej zaťaženosti mostov so zníženou nosnosťou. Účelom spomínaného merania je aj dodržiavanie právnych noriem, ktoré stanovujú podmienky premávky na pozemných komunikáciách z hľadiska bezpečnosti cestnej premávky.

Na vývoj, výrobu, predaj a servis elektronických váh a váhových systémov sa zameriava spoločnosť WESICO, s. r. o. v Bánovciach nad Bebravou. Zabezpečujeme kompaktné váhy (obchodné, laboratórne, závesné, počítacie) pre všetky priemyselné odvetvia. Našou doménou sú plošinové, cestné a koľajové váhy.

274 95703 Bánovce nad Bebravou
tel.: +421387606344

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888