Kedy s ním začať, na čo slúži a ako prebieha očné vyšetrenie

Kedy s ním začať, na čo slúži a ako prebieha očné vyšetrenie

Očné vyšetrenie by nemalo byť povinnosťou či dokonca nutnosťou až vtedy, ak nie ste schopní prečítať noviny či knihu, nedovidíte na televízor či nebodaj na dopravnú značku alebo semafór. Prevencia je základom pre zdravé oči a očné vyšetrenie môže včas odhaliť, príp. spomaliť priebeh viacerých ochorení. Tak prispeje ku kvalite vášho života.

Pravidelné očné vyšetrenie

Prvé očné vyšetrenie by malo prebehnúť v pôrodnici, nasledujúce v troch rokoch a neskôr sa odporúčajú pravidelné dvojročné – ideálne ročné – preventívne prehliadky. Veľmi dôležité je očné vyšetrenie pred nástupom dieťaťa do školy, t. j. v jeho 6, resp. 7. roku života. Ak sa vám doma zdôverí, že nedovidí na tabuľu, taktiež mu dohodnite očné vyšetrenie. Ak pociťujete ťažkosti súvisiace s očami, rozhodne sa nespoliehajte na zlepšenie či na to, že „to nejako prejde“. Ak ste spozorovali príznaky ako bolesti hlavy, zníženie zrakovej ostrosti, dvojité či rozmazané videnie, zhoršenú viditeľnosť na krátku alebo dlhšiu vzdialenosť, príp. pocit pálenia, sucha či rezania v očiach, tak rozhodne absolvujte očné vyšetrenie v čo najskoršom možnom termíne. Očné vyšetrenie neodhalí iba problémy so zrakom, ale aj ochorenia ako vysoký krvný tlak, cukrovka či dokonca nádory. Na cievach v oku je totiž možné rozpoznať viaceré infekčné, zápalové i nádorové ochorenia. Ak už vám lekár predsa len zistí nejakú dioptrickú chybu a predpíše okuliare či šošovky, rozhodne ich nekupujte z drogérie či supermarketu, ale vyhľadajte odbornú očnú optiku, kde vám poradí kvalifikovaný personál.

Spánok i slnečné okuliare

Kompletné očné vyšetrenie je realizované viacerými diagnostickými prístrojmi, ktoré odhalia možné poruchy oka, a zahŕňa o. i. aj OCT vyšetrenie, meranie očného tlaku, vyšetrenie očného pozadia, zrakovej ostrosti a predného segmentu oka. Aby očné vyšetrenie dopadlo čo najlepšie, nezabúdajte nielen na jeho pravidelnosť, ale aj na zdravú životosprávu a vhodné pracovné i domáce podmienky ako správne osvetlenie v miestnosti, dobrá vlhkosť vzduchu a pravidelné prestávky pri práci s počítačom či pozeraní televízie. K opatreniam, ktoré prispievajú k tomu, že očné vyšetrenie nedopadne najhoršie, patria aj slnečné okuliare ako účinná ochrana pred UV slnečnými lúčmi. Dbajte i na dostatok spánku, ktorý očiam poskytuje potrebný čas na regeneráciu, ale aj na zdravú vyváženú stravu. K dobrému zraku prispieva ovocie, listová zelenina, ryby, citrusové plody či vajcia. Avšak pravidelné očné vyšetrenie je kľúčom k zdravému zraku.

Očná ambulancia OFTALENS Plus poskytuje komplexné služby v oblasti očnej optiky. Objednajte sa na kompletné očné vyšetrenie ešte dnes.

Hurbanova 485 90501 Senica
tel.: +421346518043

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888