Dezinfekcia ako účinný spoločník v boji s baktériami

Dezinfekcia ako účinný spoločník v boji s baktériami

Dezinfekcia v obrovskej miere prispieva k hygiene, a preto by sa jej mala venovať patričná pozornosť. Voda a mydlo na baktérie nestačia, pre ich úplné odstránenie je nevyhnutná práve dezinfekcia. V opačnom prípade riskujete ochorenie kože, slizníc, tráviaceho traktu, infekcie rán či respiračného ústrojenstva. Podľa slov hlavného hygienika SR sa až 80 % infekcií šíri neumytými rukami.

Dezinfekcia má mať svoje miesto

Dezinfekcia už dávno nie je záležitosťou nemocníc či reštaurácií. Šíriaci sa koronavírus, ktorý spôsobil celosvetovú paniku, zapríčinil masívnu zmenu správania a dezinfekcia sa stala prioritnou záležitosťou. Dezinfekcia by mala mať stále miesto v domácnostiach i firmách, aby ju členovia rodiny, zamestnanci či klienti mohli kedykoľvek, a najmä pravidelne, používať. Nikdy predsa neviete, čo všetko sa usadí na vašich rukách. Dezinfekcia je prvou pomocou a záchranou v prípade, ak nemáte priamy prístup k antibakteriálnemu mydlu a čistej vode. Ale aj tak, baktérií sa úplne nezbavíte iba umytím rúk s vodou a mydlom. Pre ich účinné a komplexné zničenie je nevyhnutná dezinfekcia prostredníctvom špeciálnych prípravkov. Vo veľkej miere sú vyrobené na báze alkoholu. Dezinfekcia alkoholovým roztokom podstatne znižuje množstvo baktérii na rukách. Zároveň predstavuje menej dráždivý spôsob kože ako v prípade pravidelného umývania rúk mydlom a vodou. Alkoholová dezinfekcia taktiež nespôsobuje antibiotickú rezistenciu. Nezabúdajte, že pravidelný návyk umývania rúk sa má budovať už v ranom detstve, keďže deti sú vo všeobecnosti náchylnejšie ochorieť, a to z dôvodu, že ich imunita sa ešte len vyvíja.

Ako vyzerá správna dezinfekcia rúk?

Dezinfekcia nechráni len vás, ale aj ľudí, s ktorými prichádzate do kontaktu. Dezinfekcia zároveň účinne predchádza viacerým chorobám, ktoré nedostatočná hygiena rúk môžete spôsobiť. K tým najčastejším patrí nádcha, chrípka, žltačka, infekcie a zapálenie rán, ochorenia slizníc a kože, ako aj vírusové hnačkové ochorenia. Správna dezinfekcia rúk pozostáva z dvoch jednoduchých pravidiel. Po prvé, dezinfekcia sa krúžením a trením nanáša na celý povrch rúk, teda nielen na dlane, ale aj na tzv. chrbát. Nezabudnite na priestor medzi prstami a ich špičky. Po druhé, dezinfekcia má na rukách uschnúť. Dôležité je vhodné množstvo. Ak je dezinfekcia správne použitá, ruky by mali byť počas jej vtierania mokré cca 20 – 30 sekúnd. Následne uschnú a dezinfekcia splnila svoj účel. Na záver: náramky či prstene znižujú účinnosť umývania a dezinfekcie, preto sa ich odporúča zložiť pred aplikovaním dezinfekcie.

V internetovom obchode utrito.sk nájdete produkty zamerané na udržiavanie čistoty vo vašej domácnosti i firme. Bližšie informácie sú na našej webovej stránke.

Parkové nábrežie /5 94901 Nitra
tel.: +421901711983

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888