Kovový odpad je nevyhnutné recyklovať

Kovový odpad je nevyhnutné recyklovať

Predtým, ako odhodíte pri lese časť kovovej strechy z rozpadnutej stodoly, myslíte na to, že príroda s ňou bude neúspešne bojovať desiatky rokov. A pritom je k dispozícii viacero možností, aby kovový odpad neznečisťoval naše okolie. Pre konzervy, plechovky či alobaly sú k dispozícii zberné nádoby. Veľkorozmerný či ťažký kovový odpad môžete zase odovzdať do kovošrotu. Najpohodlnejším riešením je však výkup.

Kam patrí kovový odpad?

Kovový odpad je zložený zo železných i neželezných kovov a najčastejšie vzniká pri spracovaní a úprave kovov, starých vozidiel, ako aj pri strojárskej výrobe. Tiež je obvyklou súčasťou stavebného odpadu a bežných potrieb v domácnosti. Do špeciálneho kontajnera či zberného koša umiestneného na dedinách či sídliskách sa zvykne hádzať menší kovový odpad, t. j. železné konzervy, plechovky či malé kovové súčiastky. Nepatrí tam kovový šrot znečistený rôznymi chemikáliami a veľké či ostré kovové predmety. Tie je nevyhnutné zaviesť do zberných dvorov alebo kontaktovať prevádzku, špecializujúcu sa na kovový odpad a jeho výkup. Výhodou výkupu je, že často nemusíte nikam chodiť. Pracovníci firmy si pre kovový odpad prídu, naložia ho a odvezú na ďalšie spracovanie.

Kovový odpad a recyklácia

K najväčším environmentálnym problémom na Slovensku patrí neefektívne odpadové hospodárstvo. Dlhodobým trendom je vysoká miera skládkovania a nízke percento recyklácie. Kovový odpad sa v prírode rozkladá aj niekoľko desaťročí, preto je jeho výkup jednou z ciest ku krajšiemu a lepšiemu životnému prostrediu. Nehovoriac o tom, že je pre majiteľov kovového odpadu aj tou najpohodlnejšou – stačí osloviť a dohodnúť sa s danou firmou zameranou na výkup. Kovový odpad sa po výkupe triedi, demontuje na menšie kusy a odovzdáva na ďalšie spracovanie a recykláciu. Vo všeobecnosti sa spôsoby recyklácie kovov líšia po chemickej aj fyzikálnej stránke. Od formy, v akej sa kovový odpad nachádza, závisí i technická a technologická náročnosť recyklácie. Obrovskou úžasnou výhodou je, že väčšina kovov sa môže recyklovať donekonečna bez straty svojich vlastnosti. Kovový odpad a jeho opätovné využitie tak efektívne prispieva k ochrane životného prostredia, k šetreniu prírodných surovín a zdrojov, ako aj k úspore energie potrebnej pri spracovaní kovov. Kovový odpad tak nemusí navždy ostať „len“ odpadom.

Ak vám na dvore či firme zavadzia kovový odpad, oslovte firmu METALTEAM s. r. o.. Výkup kovov zabezpečujeme už od roku 1991. Kontaktujte nás telefonicky alebo mailom.

Štiavnická cesta 1327 03852 Sučany
tel.: +421905705239

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888