Ak sú arboristické práce dobre prevedené, tak zásah do stromu ani nezbadáte

Ak sú arboristické práce dobre prevedené, tak zásah do stromu ani nezbadáte

Arboristické práce predstavujú profesionálnu starostlivosť o stromy. Nezahŕňajú len rúbanie a ošetrenie, ale aj prerezávanie stromových korún a výrub rizikových stromov, ktoré zasahujú do elektrického vedenia alebo ohrozujú budovu. Arboristické práce by mali byť realizované odborným personálom, v opačnom prípade môžu stromu viac uškodiť ako pomôcť.

Arboristické práce pre mestskú zeleň

Aktuálne sa ľudia zaujímajú nielen o stromy v lese, ale aj v meste. Práve pri ich výrube zvyknú splanúť vášne. Vraj je takýto krok zbytočný a betónová plocha víťazí nad prírodou. Pri starostlivosti a údržbe mestskej zelene by mala samospráva staviť na arboristické práce. Tak bude zeleň v rukách odborníkov. Vo všeobecnosti strom nestačí iba vysadiť. Vyžaduje si arboristické práce, zahrňujúce niekoľkoročnú údržbu, aby vznikol tzv. výchovný rez. To znamená, že strom nikomu neprekáža a nikoho a nič neohrozuje. Avšak o arboristické práce samospráva občas nejaví záujem, preto vysadený strom začne divoko rásť a zavadzať chodcom či zasahovať do premávky. Keďže je ohrozená bezpečnosť, vyslaný pilčík strom oreže, často bez odborného prístupu. To je začiatok konca stromu. Zabrániť tomuto scenáru môžu iba arboristické práce. Vykonávajú ich profesionáli, ktorí sa delia do štyroch skupín – pozemný pracovník, plošinár, stromolezec a konzultant. Arboristi sú k stromom privolávaní počas celého roka, avšak najvhodnejšie obdobie na ich ošetrenie je na začiatku jari, keď mladé stromy ešte nemajú listy. Pri starších stromoch sa arboristické práce odporúčajú do mája, resp. od júla do septembra. Práve vtedy strom lepšie „strávi“ arboristické práce a ich zásahy.

Arboristické práce zvyšujú počet zdravých a bezpečných stromov

Médiá neraz zverejnia fotografie, ktoré zachytávajú neprofesionálne arboristické práce. Najčastejšie ide o nesprávne prerezávanie stromu. Orez znamená likvidáciu suchých, príp. škodcami napadnutých konárov. Ďalším dôvodom môže byť asymetrický rast stromu či zmenšenie jeho koruny. Arborista pristúpi k skráteniu konárov citlivo a odborne tzv. redukčným rezom. Zvyčajne takéto arboristické práce nie sú jednorazovým zásahom. Po prvom reze sa totiž sleduje reakcia stromu na daný zásah. Ak je pozitívna, nasleduje jeho neskoršie dorezávanie. Prerezávaním konárov sa získa lepšia priepustnosť sveta v okolí stromu a zníži sa riziko pádu suchých konárov. Aj takto arboristické práce pomáhajú k zvyšovaniu počtu zdravých a pre ľudí bezpečných stromov.

Nielen na arboristické práce sa zameriava firma RONDO. Ak hľadáte odborníkov na výškové práce (oprava fasády, natretie komína, orezanie stromu či špinavé okna na poschodovej budove), kontaktujte nás. Vylezieme do výšky namiesto vás.

Pod Rovnicami 21 84104 Bratislava
tel.: +421905268078

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888