Pokládka zámkovej dlažby – ako na to?

Pokládka zámkovej dlažby – ako na to?

Pokládka zámkovej dlažby je častou činnosťou, ktorá sa realizuje v domácich záhradách na spevnenie chodníkov, ale aj na uliciach. Prečo je pokládka zámkovej dlažby taká vyhľadávaná u rôznych majstrov a stavebných spoločností? Ako správne pripraviť podklad a položiť dlažbu tak, aby bola odolná a rovnomerná po mnoho rokov? Opýtali sme sa majstrov.

Pokládka zámkovej dlažby – krok po kroku

Pokládka zámkovej dlažby je veľmi obľúbenou a efektnou povrchovou úpravou používanou pri rodinných domoch, ale aj pri väčších investíciách, ako sú chodníky, parkoviská a ulice. Zámková dlažba je vysoko odolná voči oderu a má nízku nasiakavosť, vďaka čomu je vysoko odolná. Jej výhodou je atraktívny vzhľad a schopnosť vytvárať rôzne kompozície. Poďme sa pozrieť na jej pokládku.

Ak ste si vybrali vhodnú dlažbu, je čas na realizáciu pokládky. Prvým krokom pred činnosťou, akou je pokládka zámkovej dlažby je potrebné zrealizovať vyrovnanie terénu a odstrániť natívnu zeminu vo výške 20-50 cm. Hĺbka výkopu závisí od typu terénu, plánovaného zaťaženia a druhu dlažobných kociek. Následne prebieha zhutňovanie terénu. Ďalšou etapou je nivelácia, teda vyrovnanie a tvarovanie plochy. Ide o veľmi dôležitý prvok prípravy staveniska, pretože vďaka nemu sa na dlažbe nebudú vytvárať kaluže. Po týchto úkonoch je čas urobiť základ, pričom výber suroviny závisí od terénnych podmienok. Napríklad, ak ide o mokrú oblasť, odporúčame použiť hrubozrnnú drvinu, betónovú suť alebo iné prírodné či drvené kamenivo. Štvrtým krokom je vytvorenie ohraničenia plochy. Nasleduje vytvorenie podstielky, pričom hrúbka balastu by mala byť 3-5 cm. Pokládka zámkovej dlažby je predposlednou fázou. Pri ukladaní dlažobných kociek sa odporúča pamätať na to, aby ste nenarušili záťaž. Ďalším dôležitým aspektom je ukladanie kociek nie príliš tesne kvôli škárovacej hmote, ktorá vyplní medzery a kocky budú na veľkej ploche lepšie spolupracovať. Po položení kociek začína fáza škárovania, t.j. vyplnenie medzier medzi kockami. Najlepšie je použiť čistý a suchý piesok.

Zverte pokládku zámkovej dlažby do rúk odborníkov

Ako ste sa v našom článku mohli dočítať, pokládka zámkovej dlažby si vyžaduje nielen čas, ale aj odborné znalosti a patričné zručnosti. Ak chcete, aby exteriér vášho domu, prípadne iné plochy vyzerali po pokládke pekne a boli vydláždené odborne a s citom pre detail, zverte túto činnosť do rúk odborníkov a obráťte sa na nás.

Naša spoločnosť Stavebné práce Kovostav pre vás zabezpečí nielen činnosť, akou je pokládka zámkovej dlažby, ale aj kompletné rekonštrukčné práce interiéru, aj exteriéru bytov a rodinných domov. Naše služby zabezpečujeme v rámci Bratislavy a širokého okolia ako i v rámci Maďarska a Rakúska. Kontaktujte nás ešte dnes.

Nejedlého 12 84102 Bratislava IV
tel.: +421940537093

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888