Krov – čo to je a aké poznáme typy krovov?

Krov – čo to je a aké poznáme typy krovov?

Krov je jedným z posledných prvkov plášťa stavieb a novostavieb. Predstavuje nevyhnutnú časť pre fungovanie samotnej strechy a celej budovy. Krov plní niekoľko mimoriadne dôležitých úloh a na jeho realizácii nesmiete šetriť. Pozrite sa, čo je to strešný krov a aké sú jeho typy.

Čo je to krov a aká je jeho úloha?

Krov je konštrukcia strechy. Vytvára drevený skelet, na ktorý sú namontované ostatné časti, a to krytina. V drvivej väčšine prípadov sa vyrába z masívnych drevených prvkov a montuje sa na stavbe, ale dostupné sú aj prefabrikované väzníky. V prípade tejto technológie sa prvky strešného krovu zmontujú vo výrobnom závode a až potom sa prepravia na miesto výroby.

Úlohou krovu je nielen vytvárať podperu pre krytinu, ale aj prenášať z nej zaťaženie na nosné konštrukcie budovy. Musí byť preto pevný, skonštruovaný odborne a navrhnutý tak, aby všetky záťaže boli rovnomerne rozložené. Obzvlášť vysoké požiadavky by mali byť kladené na krov, pretože jeho úlohou je nielen uniesť hmotnosť strešnej krytiny, ale aj izolačné materiály a strešné okná. Krov tiež musí zvládnuť nárazy vetra a váhu snehu.

Typy krovov

Krokvový krov je najjednoduchší. Jeho konštrukcia je založená na väzníkoch zložených z dvoch krokiev, spojených v hrebeni - najvyššom bode strechy. Konce krokiev sú založené na stenových platniach usporiadaných na kolenných stenách. Tento typ konštrukcie sa používa na jednoduché sedlové strechy s rozpätím nepresahujúcim 7 metrov. Väzníkový krov je ďalším veľmi obľúbeným krovom. U tohto typu krovu môžu rozmery strechy presiahnuť 10 metrov, ale nemali by presiahnuť 16 metrov. Väzníky sú uchytené rovnobežne so sklonom, príchytky umiestnené priečne k streche a držia ich aj nosné stĺpy. Celé to vyzerá tak, že rámovanie krokvy je zvnútra podopreté kvádrom z trámov.

Základné typy krovov už poznáte a viete aké funkcie krov plní. Jedno je isté, a to, že na stavbe krovu sa nesmie šetriť. V kombinácii s krytinou chráni dom a jeho obyvateľov pred všetkými nepriaznivými vonkajšími podmienkami. Aby však dobre plnil svoju úlohu, musí byť vyrobený z kvalitných materiálov inštalovaných v súlade so stavebným umením.

Spoločnosť KROVPLUS s.r.o. so sídlom v Prešove zabezpečuje pre svojich zákazníkov kvalitné strechy, strešné krytiny a drevené krovy a konštrukcie. Ponúkame vám kompletný sortiment služieb, od návrhu drevených strešných konštrukcií až po ich realizáciu. Súčasťou našich prác je tiež návrh, dodávka a montáž strešných krytín, tepelných izolácií, klampiarskych konštrukcií, podhľadov a stien. Ozvite sa nám a dohodnite si s nami stretnutie.

Budovateľská 34 08001 Prešov
tel.: +421908667997

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888