Búracie práce: Čo všetko v sebe zahŕňajú?

Búracie práce: Čo všetko v sebe zahŕňajú?

Pre väčšinu ľudí pôsobia búracie práce pomerne jednoducho. Stačí zbúrať budovu a odviezť sutiny. To však nie je ani zďaleka všetko. Demolácia budovy akejkoľvek veľkosti si vyžaduje dôkladné plánovanie, prípravu a realizáciu, aby bola vykonaná bezpečne a efektívne. Čo všetko v sebe búracie práce zahŕňajú a prečo nie sú také jednoduché? Dozviete sa nižšie v tomto článku.

Búracie práce nie sú také jednoduché, ako na prvý pohľad vyzerajú

Pred búraním budov musia demolačné spoločnosti zohľadniť veľké množstvo faktorov. Búracie práce si vyžadujú viacero prístupov, nakoľko sa podmienky môžu v jednotlivých budovách líšiť. Kvôli tomu sa musí každý projekt demolácie posudzovať samostatne s prispôsobeným plánovaním a prípravou pred demoláciou. V prvom rade je potrebné vykonať prieskum, inak nazývaný aj inšpekcia budovy. Vďaka nej sa identifikujú všetky potenciálne nebezpečné materiály, ktoré by mohli predstavovať problém pre pracovníkov alebo okolitú komunitu.

Ďalším krokom zvykne byť odstraňovanie nebezpečných materiálov – azbestové minerály sú najčastejšie sa vyskytujúcim nebezpečným materiálom v starších bytových či kancelárskych budovách. V iných typoch budov predstavujú vážne riziko aj kontaminanty na báze ropy a iné horľavé materiály. Búracie práce by ste preto nemali vykonávať sami a odstraňovanie nebezpečných materiálov prenechajte špecializovaným firmám, aby bola práca čo najbezpečnejšia.

Aké sú typy búracích prác

Po odstránení nebezpečných materiálov prichádza na rad plán demolácie, bez ktorého by sa búracie práce vykonávať nedali. Ten obsahuje zoznam prvkov, ktoré sa budú ničiť, aká technika demolácie sa použije a koľko sutiny vznikne. Plánovať by sa mali aj bezpečnostné opatrenia. Až potom prichádzajú na rad samotné búracie práce. Zaujímavosťou je, že aj tie sa delia na viacero typov. Tým prvým je búranie budovy bagrom. Demolácia väčšiny domov a kancelárskych budov sa realizuje pomocou ťažkých strojov. Bagre môžu byť vybavené rôznymi špecializovanými nástrojmi, ako sú strihacie nadstavce, drviče a hydraulické kladivá.

Ďalším typom demolácie je implózia budovy. Ide pravdepodobne o najokázalejší spôsob likvidácie budovy, pri ktorom sa používajú výbušniny na zničenie primárnych konštrukčných prvkov budovy, čo spôsobí jej zrútenie. Búracie práce tohto typu sa však realizujú zriedkavo, nakoľko sa používajú len vo výnimočných prípadoch pri veľkých budovách.

Pokiaľ hľadáte kvalitné búracie práce, Radoslav Kutnár vám ochotne a s radosťou pomôže.

366 01353 Petrovice
tel.: +421950897237

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888