Demolácia budov a jej spôsoby

Demolácia budov a jej spôsoby

Pri výkone činnosti akou je demolácia budov je najdôležitejšia technika a spôsob, akým stavba zmizne z povrchu zemského. Okrem likvidácie je aj veľmi dôležitá bezpečnosť pre tých, ktorí búracie práce realizujú. Prečítajte si, aké spôsoby demolácie sa najčastejšie vykonávajú.

Demolácia budov explóziou

Výber vhodnej techniky demolácie vždy ovplyvňujú faktory ako oblasť, v ktorej sa stavba nachádza, účel samotnej demolácie, základné stavebné materiály budovy a spôsob odvozu sutiny po prácach. 

Demolácia nie je jednoduchou činnosťou, a preto sa oplatí najať demolačnú firmu, ktorá má k veci adekvátny prístup a tiež užitočnú ťažkú ​​techniku. Jednou z najnebezpečnejších metód je demolácia explóziou. Táto metóda spočíva v použití výbušnín, ktoré sú zamerané na vyrazenie hlavných zvislých podpier budovy, vďaka čomu sa budova zrúti zvnútra von. Explózia bude bezpečná a úspešná iba vtedy, ak budú výbušniny správne umiestnené a odpálené v správnom poradí. Preto je takáto demolácia vykonávaná len odborne vyškolenou firmou a len ľuďmi s príslušnou kvalifikáciou. Tento spôsob sa využíva len pri búraní veľkých budov.

Búracie práce pomocou rýpadla a žeriava

Ďalšími spôsobmi, akými sa vykonávajú búracie práce, sú práce pomocou rýpadla a demolácia pomocou žeriavu. Demolácia pomocou rýpadla s vysokým dosahom umožňuje búrať vysoké budovy, ktoré majú viac ako 20 metrov. Takéto rýpadlo je vybavené dlhým búracím ramenom pozostávajúcim z troch sekcií alebo má teleskopický výložník. Stroj má časť zariadenia nazývaný ako drvič, čo je kladivo alebo nožnice pripevnené k ramenu. Drvič slúži na demoláciu budovy zhora nadol. Rýpadlo je vhodné na demoláciu železobetónových, oceľových, murovaných a zmiešaných objektov. 

Ďalším spôsobom demolácie je búranie pomocou žeriavu a lopty. Táto metóda funguje dobre pre murované konštrukcie a vysoké betónové objekty. Žeriav má na svojom lane pripevnenú guľu, ktorá váži približne 60 ton. Na takéto úkony musí byť vyškolený žeriavnik s príslušnou kvalifikáciou a potrebnou praxou. Samotná demolácia spočíva v opakovanom narážaní do konštrukcie budovy. Poznáme ešte jeden spôsob búracích prác a tým je selektívne búranie. Tento spôsob demolácie je najbežnejší. Vďaka nemu sa materiál zhodnotí a dá sa znovu použiť, pretože sa triedi a recykluje. Hovoríme najmä o dreve, kove, tehlách, ale aj betóne.

V prípade, že hľadáte spoľahlivú firmu na búracie a výkopové práce, firma Zemné a výkopové práce Marek Šuvada je tou pravou. Vykopeme pre vás základy pre vaše budúce bývanie, upravíme záhradu alebo vykopeme základy na bazén. Neváhajte nás kontaktovať ešte dnes.

Radničná 5 02744 Tvrdošín
tel.: +421905579693

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888