Zateplenie domov – spôsob úspory

Zateplenie domov – spôsob úspory


Zateplenie domov je nesmierne dôležité. Nízka kvalita alebo chýbajúca tepelná izolácia vedie k enormným stratám energií a k zvýšeniu účtov za vykurovanie. Pre zabezpečenie primeraného komfortu života sa oplatí postarať o správnu tepelnú izoláciu budovy. Ktoré prvky domu sa oplatí zatepliť a aké sú náklady na projekt?

Prečo sa považuje zateplenie domov za tak dôležité?

Aj keď sa zateplenie domov môže považovať za trend súčasnej doby – pretože zatepľujú všetci, je potrebné vedieť, že tieto úkony nie sú len nasledovaním trendov. Zateplenie domov zohráva jednu podstatnú úlohu, obmedzuje alebo úplne eliminuje úniky tepla z interiéru, a to v novostavbách aj v starých budovách. Správne zvolená tepelná izolácia následne ovplyvňuje komfort bývania a minimalizuje náklady na vykurovanie. Zateplenie domov by malo byť vykonané z kvalitného tepelnoizolačného materiálu vhodnej hrúbky.

V prípade, ak je vykonaná nedostatočná tepelná izolácia domu alebo ak izolovanie úplne absentuje, dochádza k stratám až 40 % energie potrebnej na udržanie príjemnej teploty vo vnútri. Výber správneho tepelného izolátora, ktorý takmer úplne eliminuje straty je preto nesmierne dôležitý. Zateplenie domov umožňuje nielen udržiavať teplo v zime, ale aj udržiavať príjemnú teplotu počas horúceho leta.

Ktoré časti by mali byť pri zatepľovaní domov izolované?

Zateplenie domov sa nevykonáva len u nových budov, ale je výhodnou investíciou pre aj pre už existujúce domy. Aby tepelná izolácia splnila svoju úlohu v starom dome je dobré urobiť energetický audit. Úlohou auditu je označenie citlivých miest na budove, cez ktoré uniká najviac tepla. Pre príklad môžeme uviesť, že zateplenie budovy neprinesie žiadne veľkolepé efekty, ak teplo uniká netesnými oknami alebo dverami.

Najviac tepla, priemerne až 40 % zvykne unikať z budov cez vonkajšie steny. Avšak existuje mnoho ďalších miest, ktorým sa oplatí venovať pozornosť a chrániť ich pred energetickými stratami. Zateplenie domov by malo byť vykonané komplexne. Malo by zahŕňať zateplenie stavebných priečok, strechy, pivnice, ale aj základov. Takáto komplexná prevencia úniku zabráni nutnosti vykonávať dodatočné modernizačné práce počas užívania domu na niekoľko rokov.

Výhody plynúce zo zateplenia domu

Medzi hlavné výhody zateplenia domov patria: níženie nákladov na vykurovanie, zabezpečenie primeranej úrovne vlhkosti a teploty v miestnostiach počas celého roka, zníženie rizika vzniku plesní v miestnostiach, obmedzenie pohybu vzduchu, zlepšenie zvukovej izolácie budovy a neposlednom rade environmentálne hľadisko, ktoré prezentuje nižšiu spotrebu paliva a s tým súvisiace nižšie emisie smogu.

Zverte zateplenie svojho príbytku profesionálom. Spoločnosť Michal Pigula pôsobí na slovenskom trhu v oblasti vykonávania fúkaných izolácií. Izolácie sú z čistého minerálneho vlákna, ktoré je vyrábané z recyklovaného skla. Nezabúdajte, že základom je výber kvalitných izolačných materiálov a profesionálne spracovanie. Ak by ste sa chceli porozprávať o najvýhodnejšej ponuke pre vás a nákladoch na zateplenie domu, kontaktujte nás a radi sa s vami porozprávame.

479 08201 Kendice
tel.: +421915962407

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888