Vnútorné strojové omietky a ich druhy

Vnútorné strojové omietky a ich druhy

Strojové omietky sú dobrým riešením najmä vtedy, keď potrebujeme omietnuť veľkú plochu. Vďaka použitiu praktického príslušenstva je možné omietku aplikovať rýchlejšie a efektívnejšie ako ručnou metódou. Poznáme vnútorné a vonkajšie omietky. Poďme si rozobrať druhy vnútorných strojových omietok dostupných a využívaných na našom trhu. Tu sú najdôležitejšie informácie o vnútorných omietkach.

Strojové omietky – voľba ich typu

Voľba druhu strojovej omietky bude závisieť najmä od typu podkladu, na ktorý sa bude aplikovať, a tiež od použitého spojiva. Strojové omietky majú viacero druhov, ktoré sa líšia nielen aplikáciou, ale aj zložením a počtom vrstiev nanášaných na podklad. 

Z hľadiska zloženia existujú štyri základné typy omietok. Prvým sú sadrové omietky, ktoré sa vyznačujú najrýchlejšou väzbou, preto sa musia nanášať jedným ťahom a musia byť v správnom čase vyrovnané a stierkované. Sadrové omietky sú vhodné len do suchých miestností. Druhým typom sú cementovo-vápenné omietky, ktoré sa používajú v mokrých a suchých miestnostiach, preto sú najčastejšie aplikované v kúpeľniach. Výhodou v tomto type omietky je cement. Na cementovo-vápennú omietku je potrebná omietka, čo je väzba medzi tehlou a omietkou. Tretím druhom strojových omietok sú vápenné omietky. Ich hlavnou zložkou, ako už z názvu vyplýva je hydratované vápno. Vápenná omietka je menej odolná voči poškodeniu. Je ideálnym produktom na aplikáciu na staré omietky. Vápenné omietky sú veľmi priepustné pre vodné pary, čo umožňuje prirodzenú reguláciu vnútornej vlhkosti. Štvrtým využívaným typom pre strojové omietky sú hlinené omietky, ktoré sa aplikujú pomerne zriedka. Spojivom takejto omietky je hlina, ktorá je paropriepustná a prirodzene vyrovnáva vlhkosť v danej miestnosti.

Rozdelenie strojových omietok podľa vrstiev

Strojové omietky nedelíme len podľa zloženia, ale aj podľa počtu vrstiev omietky potrebných na dosiahnutie požadovaného efektu. Jednovrstvové strojové omietky, nazývané aj ako surové omietky nemajú žiadnu dekoratívnu hodnotu. Sú veľmi drsné, odolné voči mechanickému poškodeniu a aplikujú sa priamo na podklad. Používajú sa na ochranu vnútorných stien podkrovia a pivníc a aj technických miestností. Na ich výrobu sa používa cementová malta, ktorá sa nanesie na stenu a potom sa vyrovná hladidlom.

Dvojvrstvové strojové omietky pozostávajú z dvoch vrstiev. Prvým je takzvaný scratch coat, ktorý by mal mať hrúbku cca 3 - 5 mm. Jeho úlohou je zabezpečiť priľnavosť k vonkajšej vrstve - prekrytiu, t.j. druhej vrstve. Tá by zase nemala mať hrúbku viac ako 1,5 cm.

Tretím typom strojových omietok sú trojvrstvové, ktoré pozostávajú z dvoch vyššie uvedených vrstiev a dokončovacej omietky. Konečný náter zaisťuje hladkú omietku vhodnú prípravu na maľovanie alebo nanášanie dekoratívnej omietky.

Ak hľadáte dodávateľa strojových omietok pre váš dom, byt či iné priestory, spoločnosť RP team s.r.o. je správnou voľbou. Zameriavame sa nielen na profesionálne realizovanie strojových omietok, fasád a poterov, ale aj na odborné poradenstvo. Neváhajte nás kontaktovať!

Sadová 2719 /3A 90501 Senica
tel.: +421940973402

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888