Strojové omietky

Strojové omietky

Strojové omietky sa v stavebníctve používajú už dlhé roky. Sú alternatívou k ručne robeným omietkam a umožňujú prácu urýchliť a výrazne uľahčiť. Predstavujú efektívne a praktické riešenie. Nečudo, že strojové omietky majú toľko prívržencov. Ako sa líšia od ručne robených omietok a aké sú ich výhody, dočítate sa v článku.

Čo sú strojové omietky a ako sa líšia od ručných omietok?

Strojové omietky sa používajú z mnohých dôvodov. Najdôležitejším z nich je ich estetická hodnota. Dajú sa nimi vyrovnať všetky povrchy tak, aby lahodili oku. Niektoré omietky, ako napríklad sadrové omietky, je možné ďalej spracovať náterom. Okrem toho sú strojové omietky ohňovzdorné a chránia pred vlhkosťou, čím zlepšujú klimatické podmienky vo vnútri miestností.

Strojové omietky sa vyrábajú zmiešaním suchej omietky s vodou v omietacej jednotke. Suchou časťou môžu byť vápnik, cement, sadra, hlina alebo omietka. Ich druhy závisia od zloženia samotnej suchej zmesi. Narozdiel od ručných omietok sa strojové omietky nanášajú špeciálnou striekacou pištoľou. Následne sa rozotierajú a vyhladzujú tradičnou metódou, teda ručne. Tu sa prejavuje rozdiel medzi strojovými a ručnými omietkami. Vrstva sa nanáša agregátom, teda strojom. Na druhej strane ručné omietky sa aplikujú ručne. 

Výhody strojových omietok

Prvou z výhod strojových omietok je šetrenie miesta. Strojové omietanie nezahŕňa použitie miešačky betónu. Na stavbe je preto potrebné vytvoriť menej miesta, ako pri tradičnom omietaní. Tiež nie je potrebné pripravovať priestor na skladovanie piesku alebo cementu. Stačí vám hotová suchá zmes, ktorú kúpite aj vo vreciach. Vrecia sa ľahko skladujú a prepravujú. 

Rýchlosť omietania je podľa odborníkov z praxe až 3-4 krát rýchlejšie ako ručné omietanie. Nemusíte totiž čakať, kým zmes pripraví miešačka. Použitie striekacej pištole je tiež oveľa rýchlejšie než ručné nanášanie. Tieto výhody sú hlavným dôvodom využívania strojových omietok najmä u veľkých plôch. V súčasnosti je ťažké si predstaviť strojové omietanie všetkých stien a stropov v budove iba ručným omietaním. Kým aplikáciu strojovej omietky v bytovom dome zvládnete s použitím kameniva za pár hodín, ručne to môže trvať až 3 mesiace.

Rovnomernosť nanesenia je bezpochyby ďalšou výhodou, ktorou sa vyznačujú strojové omietky. Vďaka hrotu omietacej jednotky je možné rovnomerné nanesenie omietky po celej ploche. V prípade ručného omietania je ťažké zabezpečiť, aby sa pri každom pohybe nanieslo rovnaké množstvo materiálu. U strojovej omietky je za dávkovanie zodpovedný dávkovač. Homogenita hmoty strojových omietok znamená, že každá dávka premiešaná kamenivom má rovnaké vlastnosti. To isté sa nedá povedať o miešanej omietke v miešačke na betón. Stáva sa, že každá ďalšia várka má inú konzistenciu, vďaka čomu to celé nie je homogénne.

V prípade, že ste sa rozhodli nechať omietanie na profesionálov a chcete kvalitné strojové omietky, zverte sa do rúk spoločnosti RP team s.r.o. Sme perfekcionisti, ktorí svoju prácu vykonávajú svedomito a s náležitou odbornosťou a presnosťou. Neváhajte nás kontaktovať a dohodnite si s nami termín.

Sadová 2719 /3A 90501 Senica
tel.: +421940973402

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888