Čo je sadrokatón?

Čo je sadrokatón?

Sadrokartón je obľúbenou metódou pre vytvorenie rovnomerných povrchov stien a stropov, a to v jednoduchých, ale aj architektonicky zložitých interiéroch. Sadrokartón je prírodný produkt, a teda šetrný k ľuďom a životnému prostrediu. Vďaka svojim vlastnostiam vytvára priaznivú mikroklímu, keďže má schopnosť absorbovať vlhkosť zo vzduchu a pri suchom vzduchu ju vracať späť. Poďte sa s nami bližšie pozrieť na tento stavebný materiál.

Sadrokartón a jeho špecifické vlastnosti

Sadrokartón je neoceniteľný obkladový materiál vhodný na aranžovanie, dokončovanie a renováciu interiéru v celom dome. Vďaka hladkému a rovnému povrchu je tento konštrukčný materiál dobrým podkladom pre rôzne druhy povrchových materiálov, ako sú farby, tapety alebo keramické obklady. Sadrokartónové dosky sa vyrábajú vo forme platní, ​​ktoré pozostávajú zo sadrového jadra. To je z oboch strán pokryté vrstvou lepenky. 

Sadrokartón je obľúbeným materiálom vďaka jeho špecifickým vlastnostiam. V prvom rade tento materiál zabezpečuje akustickú izoláciu priečok a umožňuje stavbu ľahkých stien s dobrou akustickou izoláciou. Sadrokartónové dosky majú súčiniteľ tepelnej vodivosti 0,25 W / (m * K). Ďalším benefitom sadrokartónu je jeho reakcia na oheň. Sadrokartón je nehorľavý materiál s nízkou teplotou spaľovania. Sadra pod vplyvom vysokej teploty najskôr uvoľní vlhkosť, ktorú obsahuje, čo spôsobí, že sa sadrokartón počas požiaru zahreje na teplotu nie oveľa vyššiu ako 100 ˚C. Pri požiari dosky neprodukujú veľa dymu a pri horení nevznikajú horiace kvapky. To všetko robí sadrokartónové dosky bezpečným materiálom. Posledným benefitom tohto materiálu je jeho hmotnosť a narábanie s ním. Sadrokartón je ľahký a jeho platne sa ľahko strihajú. Na prerezanie lepenkovej vrstvy stačí nôž. Potom je možné dosku zlomiť na reze a odrezať druhú vrstvu kartónu na druhej strane dosky. Sadrokartónové dosky sa s ľahkosťou vŕtajú. Toto všetko zľahčuje inštaláciu sadrokartónu.

Druhy sadrokartónov

Sadrokartón rozlišujeme na niekoľko rôznych druhov v závislosti od miesta určenia. Pre ľahšiu identifikáciu výrobcovia dosky rozlišujú farbami. Poznáme sadrokartónové dosky obyčajné, ktoré sú šedej farby. Sú určené na všeobecné použitie, zvyčajne majú hrúbku 9,5 mm alebo 12,5 mm. Nemožno ich používať v miestnostiach s vlhkosťou vzduchu nad 70 %. Ďalšími sú zelené impregnované sadrokartónové dosky so zvýšenou odolnosťou proti vlhkosti. Ich hrúbka je 12,5 mm. Tento typ sadrokartónu možno použiť v interiéroch s vlhkosťou do 85 %, napríklad v kúpeľniach.

Ďalšou kategóriou sú protipožiarne sadrokartóny. Rozlišujeme šedé dosky s červenými nápismi a zelené tabule s červenými značkami. Prvým typom sú protipožiarne sadrokartónové dosky s vysokou požiarnou odolnosťou, odporúčané do miestností s požiadavkami na požiarnu ochranu (napr. podkrovie). Ich hrúbka je 12,5 mm. Druhým sú protipožiarne impregnované sadrokartónové dosky so zvýšenou odolnosťou proti vlhkosti. Sú extrémne odolné a obsahujú vodoodpudivý prostriedok a prísady na zvýšenie požiarnej odolnosti. Môžu byť použité v miestnostiach s vlhkosťou nad 70 %, napríklad kúpeľňa v podkroví. 

Hľadáte niekoho, kto vám namontuje sadrokartón v Bratislave a zabezpečí nielen profesionálnu montáž, ale aj poradenstvo ohľadom výberu správneho typu tohto materiálu? 3STAV PROFESIONAL s. r. o. je tu pre vás! Obráťte sa na profesionálov s dlhoročnou praxou a stovkami spokojných zákazníkov. Kontaktujte nás a dohodnite si s nami stretnutie.

Karpatské námestie 7770 /10A 83106 Bratislava III
tel.: +421940795503

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888