Demolácie si žiadajú prísnu bezpečnosť a dobrú organizáciu

Demolácie si žiadajú prísnu bezpečnosť a dobrú organizáciu

Demolácie (búranie rodinných domov alebo priemyselných objektov) zahŕňajú práce vykonávané pri dodržiavaní mimoriadnych podmienok. Preto si žiadajú vopred premyslené, dôsledne naplánované a bezpečne realizované opatrenia, ktoré prispejú k plynulosti bezchybnej demolácie. Každá demolácia objektov sa uskutočňuje postupne, a to od hornej časti smerom nadol.

Priebeh demolácie

Ak stavebné objekty nespĺňajú požiadavky na bezpečnosť, trvácnosť a užívateľnosť, je odporúčané ich odstránenie, t. j. demolácie. Medzi najviac využívané spôsoby patrí ručné búranie (zvyčajne pri menších stavbách), strojové búranie a odstrel, príp. ich kombinácia. O konkrétnej metóde rozhoduje typ objektu a povoľovací orgán vo vydanom rozhodnutí. Demolácie si na začiatku žiadajú obhliadku konkrétneho objektu (ktorá o. i. zahŕňa aj prieskum okolia a stav dotknutých vedľajších stavieb) a vypracovanie dokumentácie. Ide o technologický a pracovný postup, ktorý obsahuje opatrenia pre zaistenie bezpečnosti pri práci. Súčasťou je aj zakreslenie povrchu a prípadných chýb i popis materiálu (murivo, strecha a pod.). Pri stredných a veľkých projektoch sú najčastejšie realizované demolácie prostredníctvom strojového búrania. Táto technológia si žiada odbornú firmu a použite špeciálnych strojov ako rýpadlá, bagre a ostatné mechanizmy. K najvyužívanejším patrí prístroj s predlžovaným ramenom s niekoľkometrovým dosahom, ktoré je neodmysliteľné obzvlášť v prípade demolácie vysokých budov.

Plynulá nadväznosť priebehu demolácie

Akékoľvek demolácie si vyžadujú prísne dodržiavanie bezpečnostných opatrení a predpisov, ako aj použite náležitých ochranných pomôcok. Musí byť dodržaná plynulá nadväznosť jednotlivých pracovných operácií a použite adekvátnych strojových mechanizmov s vyškolenou obsluhou. Dôležité je aj bezpečnostné zaistenie pracoviska po celú dobu trvania demolácie. Povolené sú aj rôzne organizačno-technické opatrenia, ktoré vedú k zaisteniu bezpečnosti nielen v demolačnom priestore, ale aj k bezpečnosti pracovníkov a blízkeho okolia (ohraničenie výstražnou páskou, umiestnenie značky či oznamu o búracích prácach a pod., typickým príkladom je oplotenie priestoru s nadpisom zákaz vstupu). Podľa vyhlášky č. 532/2002 demolácie nesmú ohrozovať a obťažovať okolie hlukom či prachom a taktiež nesmú ohrozovať bezpečnosť prevádzky v prípade pozemných komunikácií s ohľadom na osoby s obmedzenou schopnosťou pohybu. Taktiež nie je povolené znečisťovanie (vody, ovzdušia či už spomínaných pozemných komunikácií) a je potrebné zaistiť prístup k priľahlým stavbám a pozemku, k požiarnemu zariadeniu i k sieťam technického vybavenia územia. Demolácie si žiadajú aj dodržanie všeobecných technických požiadaviek v zmysle stavebného zákona.

Medzi expertov na demolácie, výkopy, zemné, hutniace a búracie práce, stavebné rezivo, odvoz odpadu a zeminy či dovoz štrkov patrí firma Hollý spol. s. r. o. Disponujeme potrebnými mechanizmami. K našim službám patrí aj drvenie (recyklácia) betónovej sute a kameniva priamo na stavbe. Kontaktujte nás pre viac informácií.


Kláštorská 16569 /37 82105 Bratislava II
tel.: +421905669407

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888