Ako vznikol anhydritový poter a prečo je obľúbený?

Ako vznikol anhydritový poter a prečo je obľúbený?

Anhydritový poter je prirodzene vytváraný z Anhydritu. Tento minerál je z hľadiska chémie vápenatý a vzniká usadzovaním slaných roztokov. Stal sa veľmi obľúbeným hlavne, keď ide o anhydritové potery na podlahy. Avšak anhydritový poter nie je vhodný na veľkoplošnú práčovňu či akúkoľvek prevádzku. Zvoľte ho iba vtedy, keď chcete zredukovať hrúbku daného poteru alebo predísť vznikaniu trhlín či chcete skrátiť technologickú prestávku.

Cementový alebo anhydritový poter – aký je medzi nimi rozdiel?

Anhydritový poter si vyslúžil svoj názov z minerálu menom Anhydrit, čo v gréčtine znamená takzvane bez vody. Má samonivelačný efekt a je vyrábaný vďaka STN EN 13813. Aplikuje sa najmä v suchých priestoroch administratívnych či verejných budov. Takisto sa často využíva v rodinných domoch. Anhydritový poter je veľmi dobrým základom a tiež podkladom pre laminátové, drevené podlahy, pre dlažbu a aj pre koberce. Anhydritový poter má veľkú výhodu v tom, že dokáže dokonale obtiecť podlahové kúrenie a vytvára rovnorodú štruktúru, a to s minimálnym výskytom vzduchových pórov. V porovnaní s cementovým poterom dôjde rýchlejšie k jeho zohriatiu.

Zásadným rozdielom medzi anhydritovým a cementovým poterom je hlavne v to, že sa líšia v hrúbke. Anhydritovému poteru stačí 20 mm hrúbka a cementovému poteru stačí 50 mm hrúbka. Cementový poter je veľmi náchylný na vznikanie trhlín. Tým pádom sa musí tento cementový poter vystužiť, čo pri anhydritovom potere riešiť nemusíte. Ako už je spomínané, pri anhydritovom potere je možnosť skrátiť si technologickú prestávku, no pri cementovom potere to bohužiaľ možné nie je. Je dôležité, aby cementový poter sa ošetroval a zostal vlhký aspoň dva dni. Cementový poter vám zas dokáže rýchlejšie vyhriať priestor a jeho akumulačná schopnosť pomáha neustále toto teplo udržiavať.

S výberom cementového alebo anhydritového poteru vám najlepšie poradí skúsená firma

Prirodzene ide o to, aby ste si určili vaše priority a až potom vyberali možné potery. Ak chcete za každú cenu disponovať cementový poterom, je to rozhodnuté. Avšak treba zobrať aj do úvahy anhydritový poter, ktorý vám vie poskytnúť takisto úplne iné benefity. Dôležité je, aby ste si určili pri výbere cementového alebo anhydritového poteru priestor, v akom ho potrebujete a či budete napríklad do miestnosti dávať aj podlahové kúrenie. V prípade, keď si neviete dať rady s výberom, určite vám príslušná a špecializovaná firma poradí. Prípadne je na to dobrá ich galéria, aby ste si lepšie vedeli predstaviť všetky detaily práce s cementovým alebo anhydritovým poterom.

ALAX s. r. o. je firma, ktorá rieši transport betónu a tiež aj čerpanie cementových a anhydritových poterov. Predstavujeme vám skvelý tím pracovníkov, ktorý vám rád poradí pri výbere a veľmi individuálne vás obslúži. Našou veľkou výhodou je aj to, že disponujeme autodomiešavačmi alebo aj čerpadlami, ktoré sú priamo naše. Práve, preto vieme oveľa lepšie vyhovieť našim zákazníkom a dokážeme promptne pracovať. Neváhajte a ešte dnes nás kontaktujte. Radi sa priblížime všetkým vašim kritériám v našom obore.


Sadová 146 /1 08216 Fintice
tel.: +421948949692

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888