Aké sú aktuálne trendy v akustike na rok 2024?

Aké sú aktuálne trendy v akustike na rok 2024?

Každý odbor v stavebníctve má svoje trendy a stálice, ktoré v interiéroch vnímame. Rovnako tak aj v akustike sa dajú pozorovať určité tendencie. Na nich sme sa spýtali Stanislava Baránka, zakladateľa ACUTECu, ktorý sa v priebehu niekoľkých rokov zaradil medzi lídrov v odbore a ich portfólio tvorí širokú paletu materiálov.

A prečo práve sledovať trendy v akustike? Je to odbor, o ktorý je veľký záujem ako z pohľadu investorov, tak architektov a dizajnérov. Pretože v dobe veľkých priestorov s minimalistickým čistým vzhľadom a hladkých stien bez dekorácií, často vzniká rušivá ozvena a treba ju riešiť. Týka sa to predovšetkým kancelárií, reštaurácií a obchodov, ale nevyhýba sa to ani rodinným domom.

A poďme teda rovno na trendy na rok 2024, aké myslíte že to sú?

Len uvediem, že sa bavíme o priestorovej akustike, teda o znížení ozveny, to sú dosky a materiály, ktoré v interiéroch vidíme. Oproti tomu stavebná akustika (útlm hluku) totiž nikdy nie je vidieť a ide o skladby a technické riešenia, ktoré sú najčastejšie súčasťou stavebných konštrukcií (tj stropy, priečky predsteny).

Akustika všeobecne je dnes súčasťou každého verejného priestoru a tam kde sa na ňu zabudlo, tak sa často dorábajú opatrenia neskôr. Pretože sklo, laminát, sadrokartón, betónové stropy, a to všetko zvyšuje rezonanciu a ozvenu. Je potrebné mať v interiéri dostatočnú plochu pohltivých materiálov, ktoré ju zjemnia.

A aké materiály práve frčia?

Trend, ktorý vnímam naprieč všetkými typmi materiálov, je jednoznačne využitie recyklácie. Je to skvelé, že práve v našom odbore sa jej toľko darí. Ako typický príklad by som uviedol dosky vyrobené z PET fliaš. Majú dobré akustické vlastnosti, vzhľad a povrch odolného filcu a používajú sa napríklad na celoplošné obklady stien, závesné prvky alebo paravány. Tento materiál sledujem už niekoľko rokov av tomto roku očakávam jeho masívny nástup.

Rovnako tak vnímam aj oživenie záujmu o dosky z drevnej vlny a cementu, známe ako tzv. heraklity. Mnohí z nás si ich predstavia ako nevzhľadný obklad z dôb minulých, hoci aktuálna produkcia vychádza z pôvodnej sto rokov starej receptúry, ktorá využíva drevené vlákno, cement a vodu. Vzniká tak materiál v pohľadovej kvalite s industriálnym vzhľadom, ktorý sa dobre hodí k moderným interiérom.

Ďalším nastupujúcim materiálom, ktorý ale zatiaľ nie je veľmi známy, je micro-perforácia dyhovaných dosiek.

Vstavaný nábytok, obklady, recepcia – to všetko dnes vídame vyrobené z klasických dosiek. Tie sú však úplne odrazivé a často prispievajú k nežiaducej ozvene. Oproti tomu micro-perforácia prakticky nie je vidieť a dosky majú vynikajúce pohltivé vlastnosti. Tento druh úpravy materiálu je možný aj vďaka novým výrobným technológiám, ktoré dokážu perforáciu s veľkosťou menšou ako 1mm.

Pokiaľ môžeme zhodnotiť, tak kovové podhľady sú úplným evergreenom v oblasti obchodných, ale aj kancelárskych priestorov. Trendom by sa dal nazvať ťahokov, ten však vždy musí byť doplnený o vloženú pohltivú izoláciu, aby mal akustické vlastnosti, teda všeobecne, každý kovový podhľad sám o sebe nie je pohltivý a jeho vlastnosti ovplyvňuje práve až izolácia. Okrem ťahokov sú to aj lamelové kovové podhľady, ktoré zažívajú veľký boom. Existujú v mnohých variáciách a povrchových úpravách, a vďaka svojej „nesmrteľnosti“ by som ich radil taktiež medzi produkty, ktoré prispievajú k ekológii budov. Kov je totiž najlepšie recyklovateľným materiálom.

V interiéroch sa aktuálne často odhaľujú stropy a priznávajú technológie, rozvody, a preto je veľký záujem o závesné prvky, a to často samonosné, napríklad kruhy alebo štvorce. Môžu byť vyrobené zo sklenej vaty, ale aj z recyklovaných PET ako som uviedol v úvode.

Ako posledný materiál, ktorý stojí za zmienku vyzdvihnúť, sú parametrické lamely, ktoré sú tvorené nielen na zlepšenie ozveny, ale hlavne pre priestor samotný. Ide o tvary, ktoré vytvárajú jedinečné interiéry. Vždy ide o zákazkovú výrobu na základe architektonických požiadaviek. Vhodných materiálov na výrobu je viacero a treba zohľadniť zámer a použitie.

A s čím sa budeme tento rok lúčiť?

Na svojom vrchole, alebo skôr za ním, sú v kancelárskych a verejných priestoroch drevené lamelové dielce. Tie nám vládli niekoľko rokov a je zrejmé, že tento trend pomaly ustupuje. Hoci v privátnom bývaní tu s nami ešte nejaký čas budú.

Čo by sa dalo tiež zmieniť, je ústup klasických kazetových „štvorcov“. Predovšetkým všade tam, kde majú byť vytvorené zaujímavé priestory. Iste, tento typ podhľadu má svoje miesto v stavebníctve. Ale predtým to bol úplný štandard, ktorý bol snáď naozaj všade. A vnímam globálne, že sa hľadajú skôr jeho alternatívy. V Škandinávii je to napríklad spomínaný heraklit, ktorý tieto dielce z veľkej časti nahradil.

Kde môžeme čerpať inšpiráciu?

Zakladáme si, aby sme v ACUTEC mali kvalitné, a hlavne široké spektrum materiálov a vždy bolo z čoho vyberať. A to vzhľadom na priehrštiu informácií a reklám na internete na sociálnych sieťach veľmi dobre nejde. Osobne preferujem skôr osobný kontakt a objavujem tak opäť krásu veľtrhov, a to nielen u nás, kde aj my sa snažíme verejnosť zoznámiť s rôznymi typmi materiálov a predstaviť ich „naživo“. Osobne sa teším na jesenný veľtrh Orgatec, ktorý sa koná raz za dva roky v Nemecku. Je zameraný predovšetkým na kancelárie a výrobcovia akustických materiálov sa sem schádzajú z celého sveta.

Ďakujeme za inšpiráciu a rozhovor.

TZ ACUTEC

Odkaz:

https://www.akustickepodhledy.cz/7-aktualnich-trendu-v-akustice-v-roce-2024/

Záhradnícka 95 82108 Bratislava II
tel.: +421944188161

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888