Vysokozdvižné vozíky a ich história

Vysokozdvižné vozíky a ich história

Vysokozdvižné vozíky sú bežným pomocným mechanizmom vo väčšine skladov. Sú praktickým a obľúbeným strojom na presúvanie výrobkov na krátke vzdialenosti, a to bez väčšej fyzickej námahy. Patria k priemyselným inováciám modernej doby a pomáhajú sa zamestnancom sústrediť sa na iné úlohy.

Vysokozdvižné vozíky a ich začiatky

Vysokozdvižné vozíky sa začali vyrábať niekedy na prelome 18. a 19. storočia. Medzi prvé vozíky sa radia modely, ktoré boli s neopracovanými kovanými železnými nápravami a liatinovými kolesami. Umožňovali zdvíhať a prepravovať bremená bez toho, aby ich pracovníci museli zdvíhať ručne. Prvý prenosný vozík slúžiaci na manipuláciu s materiálom na krátke vzdialenosti so stĺpikmi, konzolovou plošinou a kladkostrojom bol patentovaný v roku 1867. 

Vysokozdvižné vozíky sa vyvinuli zo zdvihákov, ktoré boli na konci 19. storočia primárnym prostriedkom na zdvíhanie a presúvanie ťažkých predmetov. V roku 1906 konštruktéri pripojili k vozíku batériu a vyrobili prvý poháňaný plochý vozík. Takto konštruované vysokozdvižné vozíky sa stali veľmi populárne a ich používanie sa rýchlo rozšírilo do iných priemyselných odvetví.

Formovanie vysokozdvižných vozíkov počas svetových vojen

Prvá svetová vojna premenila tento vynález na to, čo dnes nazývame vysokozdvižný vozík. Nedostatok pracovnej sily z dôvodu narukovania mužov do vojny si vyžiadal použitie vysokozdvižných vozíkov na zvýšenie efektívnosti dostupnej pracovnej sily.

Vysokozdvižné vozíky boli konštruované bez hydrauliky alebo vidlíc, určené na zdvíhanie bremien z boku len o niekoľko centimetrov. Aj keď tieto vozíky neboli ako súčasné stroje, značne zjednodušili a zefektívnili nakladanie a vykladanie tovaru.

Modernizácia vysokozdvižných vozíkov

Problém, s ktorým sa museli po vojne konštruktéri vysokozdvižných vozíkov potrápiť, bola veľkosť týchto vozidiel. Vozíky používané počas druhej svetovej vojny boli veľké, neskladné a v úzkych uličkách skladu sa s nimi dalo len ťažko pohybovať.

Dnešné vysokozdvižné vozíky majú menšie konštrukcie karosérie. To znamená, že už nepotrebujú veľa miesta na prácu. Sklady môžu mať úzke uličky, čo zase znamená, že môže byť v nich uložených viac paliet. Mnoho výrobcov vysokozdvižných vozíkov dokonca ponúka prispôsobenie, čo umožňuje podnikom vybrať si možnosti, ktoré pre svoje vysokozdvižné vozíky potrebujú.

Spoločnosť MudMan sa špecializuje na vysokozdvižné vozíky v meste Trnava, konkrétne na ich predaj, prenájom a servis. Náš e-shop ponúka široké spektrum náhradných dielov a doplnkovej výbavy pre väčšinu typov vysokozdvižných vozíkov. Okrem výrobkov uvedených v katalógu dokážeme nájsť alternatívne riešenia.

68 91953 Dechtice
tel.: +421919050636

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888