Výškové práce - najnebezpečnejšie činnosti v odvetví stavebníctva

Výškové práce - najnebezpečnejšie činnosti v odvetví stavebníctva


Výškové práce, a to nielen v oblasti stavebníctva, sú považované za jedny z najnebezpečnejších činností. Spomedzi mnohých nebezpečenstiev je azda najčastejším rizikom - riziko pádu z výšky. Preto by tieto práce mali byť dostatočne zabezpečené a pri ich výkone by mali byť dodržiavané všetky bezpečnostné pravidlá. Prečítajte si článok nielen o tom, ako by sa mal vykonávateľ správať.

Čo predstavuje riziko pre výškové práce?

Výškové práce si vyžadujú nielen dostatočné zabezpečenie vykonávateľa, ale pred ich výkonom je potrebná aj správna príprava. Hovoríme o pravidelnom tréningu samotných realizátorov týchto úkonov. Pozornosť a dôsledok na detail by mali byť aj pri aplikácii prvkov zvyšujúcich bezpečnosť, napríklad pri zavesení siete na lešenie alebo pri pripevňovaní trakov. Iba správna montáž potrebného vybavenia zaručuje bezpečnosť.

Výškové práce nie je možné vykonávať bez získania potrebných povolení. Okrem toho ľudia, ktorí pracujú vo výškach nesmú mať opotrebované alebo poškodené vybavenie. Hovoríme napríklad o používaných zábradliach, schodoch na lešeniach a pod. Výškové práce by sa nemali vykonávať pri nepriaznivých poveternostných podmienkach. V prípade búrok či rýchlosti vetra presahujúceho rýchlosť viac ako 10 m/s by sa mali tieto práce prerušiť. Taktiež sa neodporúča trvalé používanie rebríkov, pretože každý má svoju nosnosť a mieru opotrebenia. Pracovisko by malo byť vždy čisté a upratané, preto je potrebné pravidelné čistenie, ktoré nielen znižuje riziko úrazu, ale vytvára ďalšie riziko pri práci vo výškach.

Realizácia výškových prác pomocou lešenia

Azda najčastejšie využívaným nástrojom u výškových prác je lešenie. Aj u tejto konštrukcie je potrebné dbať na prísne bezpečnostné pravidlá. Napríklad, práce vo výškach by sa nemali vykonávať na lešení, ktoré je zľadovatené vplyvom nízkych teplôt.

Pri práci na lešení je potrebné vedieť, ako sa majú zamestnanci navzájom míňať, kde nechať náradie a ako usporiadať pracovný priestor, aby sa vyhlo potenciálnym rizikám. Zamestnanci si tiež musia byť vedomí maximálnej nosnosti konštrukcie. Za tento údaj a jeho kontrolu je zodpovedná osoba, ktorá je oprávnená vykonávať technickú prebierku.

Výškové práce by mali byť ponechané na odborníkov, ktorí poznajú riziká, majú dostatočné školenia, zariadenie a sú spôsobilí na vykonávanie týchto činností. Preto, ak hľadáte firmu, ktorá ponúka výškové práce vykonávané na odbornej úrovni, firma a X vertical s.r.o. je tou pravou. Zabezpečíme pre vás práce vo výškach, ako napríklad umývanie okien, opilovanie stromov, pomocné stavebné práce, nátery či čistenie striech a fasád. Naše služby poskytujeme na celom Slovensku aj v zahraničí. Neváhajte sa na nás obrátiť.

Na Lánoch 3365 /17 02601 Dolný Kubín
tel.: +421905111637

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888