Inteligentné peletové pece: optimalizácia spaľovania peliet

Inteligentné peletové pece: optimalizácia spaľovania peliet


Inteligentné peletové pece sú automatizované a majú vynikajúce energetické parametre, ktoré spĺňajú požiadavky smernice EÚ o ekodizajne. Kotly na pelety zabezpečujú efektívne vykurovanie domu a výrobu teplej úžitkovej vody. Majú veľmi dobré energetické parametre a spĺňajú prísne požiadavky na úpravu výfukových plynov. Navyše, ich pokročilá automatizácia umožňuje presné riadenie prevádzky.

Inteligentné peletové pece a spaľovanie peliet

Inteligentné peletové pece majú zásobníky, z ktorých sa palivo, t.j. pelety do horáka presúvajú pomocou závitovkového mechanizmu poháňaného prevodovým motorom. Na optimalizáciu energetických parametrov kotlov sa používajú moderné horáky prispôsobené na spaľovanie peliet. Používanie iného paliva, ako pelety je pre inteligentné peletové pece nevhodné a výrobcami zakázané. Na dosiahnutie deklarovaných parametrov pecí, akými sú vysoká energetická trieda a nízky obsah škodlivín vo výfukových plynoch, je potrebné používať kvalitné palivo. Za všeobecne najlepšie certifikované pelety sú považované pelety triedy A1 s výhrevnosťou nie menšou ako 17 MJ / kg, obsahom popola do 0,5 %, obsahom síry do 0,03 % a vlhkosťou do 12 %. Inteligentné peletové pece budú mať vyššiu energetickú náročnosť a potrebu častejšieho čistenia horáka a výmenníkov tepla v prípade, že sú používané menej kvalitné pelety. Ide o palivo vyšším obsahom ihličnatých pilín alebo v horšom prípade odpadu z drevárskeho priemyslu.

Inteligentné peletové pece majú štandardne namontovaný keramický ohrievač, ktorý slúži na zapálenie paliva a vháňanie vzduchu umožňujúce spaľovanie. Horák môže pracovať v nepretržitom režime, a to aj vtedy, keď vykurovací systém dosiahne požadovanú teplotu. Horák v takomto prípade zostane v udržiavacom režime. Z času na čas sa zapne prúdenie vzduchu a do pece sa uvoľní malá dávka peliet v takom množstve, aby sa udržalo teplo v spaľovacej komore.

Optimalizácia spaľovania peliet v inteligentných peletových peciach

Proces spaľovania peliet je regulovaný elektronickým regulátorom. Pre správne fungovanie pece je potreba správne naprogramovať regulátor. Zvyčajne majú inteligentné peletové pece k dispozícii veľa prednastavených režimov, ale užívateľ si môže tiež urobiť vlastné nastavenia. Inteligentné peletové pece sú vybavené mnohými teplotnými snímačmi, ktoré umožňujú prispôsobiť prevádzkový režim kotla teplote vody v podlahovom kúrení, radiátoroch, vyrovnávacej nádrži, spiatočke atď.

Ďalšími optimalizátormi procesu účinného na spaľovaní peliet sú ventilátor, teplotné senzory a lambda sonda. Ventilátor dodáva správne množstvo vzduchu v blízkosti horáka na aktiváciu spaľovania. Teplotné senzory alebo fotobunky umožňujú lepšiu kontrolu celkového procesu spaľovania. Lambda sonda meria obsah kyslíka vo výfukových plynoch a umožňuje presnejšie ovládanie ventilátora pre optimalizáciu procesu dávkovania vzduchu.

Firma UMKO zabezpečuje kompletné služby zamerané na pece, peletové pece a inteligentné pece. Zastrešujeme kompletnú starostlivosť od poradenstva, predaja, distribúcie, montáže, zaškolenia až po servis produktov. Inteligentné pece, ktoré ponúkame sa vyznačujú nielen elegantným a nadčasovým dizajnom, ale aj možnosťou ovládania cez internet, programovania či ovládania hlasom. Navštívte nás v našej kamennej prevádzke alebo nás kontaktujte telefonicky, prípadne e-mailom!

Kapitána Nálepku 623 /8 97242 Lehota pod Vtáčnikom
tel.: +421907227673

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888