Práškové lakovanie - najefektívnejší spôsob ochrany kovových povrchov

Práškové lakovanie - najefektívnejší spôsob ochrany kovových povrchov


Práškové lakovanie je považované za najefektívnejší spôsob pokrytia a ochrany kovových povrchov. Výsledný efekt lakovania je nielen hladký, ale aj odolný voči poveternostným vplyvom, korózii, vysokým teplotám a mechanickému alebo chemickému poškodeniu. Proces, akým prebieha práškové lakovanie musí spĺňať isté postupy, prípravu materiálov a dostatočné skúsenosti. V opačnom prípade môže dôjsť k nežiadúcemu výsledku. Prečítajte si, na čo si dať pozor pri práškovom lakovaní.

Práškové lakovanie – čistenie a výber farby

Práškové lakovanie, inak povedané aj elektrostatické lakovanie, je známe svojou presnosťou a účinnosťou. Ak je zachovaný správny postup prípravy a realizácie lakovania, výsledkom je hladký, rovnomerný náter s vynikajúcimi parametrami. V prípade, že dôjde ku chybám, výsledným efektom môže byť drsný povrch, farebné rozdiely jednotlivých častí alebo nesprávne zvolený náter.

Drsný povrch a tzv. efekt „pomarančovej kôry“ vzniká z nerovností opracovaného prvku, ktorý nebol riadne vyčistený a pripravený na opracovanie. Pred lakovaním by mal každý dielec prejsť chemickým kúpeľom, pieskovaním a sušením. Nanášanie laku by malo byť vo vhodnej hrúbke. Farebné rozdiely, ktoré môžu vzniknúť po zaschnutí laku sú výsledkom „spätnej ionizácie“. Tá nastáva pri lakovaní a narúša prúdenie a priľnavosť častíc farby k prvku. V dôsledku nej sa farba lakovaných prvkov môže vo finálnej fáze líšiť. Predísť takejto situácii sa dá tak, že v procese striekania je potrebné držať lakovaciu pištoľ v rovnakej vzdialenosti a je potrebné naniesť mierne hrubý náter. Taktiež je nevyhnutné, aby boli všetky lakované časti zohrievané rovnaký čas a pri rovnakej teplote. Neprávny výber náteru taktiež môže ovplyvniť kvalitu výsledku. Práškové lakovanie ponúka výber z niekoľkých druhov farieb (epoxidové, polyesterové, epoxypolyesterové, polyuretánové, silikónové), ktoré sa vyznačujú rôznou odolnosťou voči vonkajším faktorom. Niektoré z nich sú vhodnejšie na lakovanie prvkov vystavených slnku, iné sú menej odolné voči UV žiareniu. A práve preto je vhodné zvážiť účel prvkov pred tým, než bude vykonané práškové lakovanie.

Účinnosť práškového lakovania

Účinnosť práškového lakovania závisí od predchádzajúcej prípravy materiálu. Každá časť smerujúca na lakovanie musí byť pred nástrekom zbavená mastnoty, predchádzajúcich vrstiev laku a vlhkosti. Kým predchádzajúce dve sa odstraňujú skôr manuálne, na odstránenie vlhkosti sa používajú sušičky. Tie pracujú pri teplote 150 stupňov Celzia. Takto pripravená časť môže putovať na nástrek. Na dosiahnutie želaného výsledku lakovania je nevyhnutný záverečný ohrev v špecializovanej peci, vďaka čomu získaná povrchová úprava splní požiadavky aj tých najnáročnejších zákazníkov. Pece sa zahrievajú na teplotu 220 stupňov Celzia, vplyvom tepla sa častice farby roztopia, vytvoria jednotnú vrstvu a vytvrdnú. Kvalitné lakovanie nie je možné vykonávať bez sušičky a pece.

V prípade, že hľadáte odborníkov, pre ktorých je práškové lakovanie koníčkom, obráťte na firmu LHS s.r.o. Nielenže zabezpečíme dokonalú povrchovú úpravu kovov práškovými vypaľovacími farbami, ale poskytneme aj odborné poradenstvo pri výbere náteru. Neváhajte nás kontaktovať!

Pivovarská 2 91904 Smolenice
tel.: +421905796830

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888