Viazanie tlačovín – prečo stránky v časopise či knihe držia pekne pokope

Viazanie tlačovín – prečo stránky v časopise či knihe držia pekne pokope

Aký zmysel má viazanie tlačovín? Aby hŕba papierov, ktorá k sebe prináleží, držala pokope. Či už ide o knihu, časopis, zošit, učebnicu, brožúru atď. Viazanie má niekoľko úloh. Primárnou je zabezpečiť funkčné spojenie listov, ktoré zamedzí uvoľňovaniu jednotlivých hárkov a následnému rozpadu tlačoviny. Výborným príkladom je diár. Dobré viazanie prispieva k bezproblémovému každodennému používaniu, bez vypadnutia jediného listu.

Základné typy viazania

Každá dobrá tlačiareň dbá, aby viazanie zaistilo ľahké otváranie tlačoviny – ideálne také, aby sa po otvorení samovoľne nezatvárala. Vo všeobecnosti sa viazanie rozdeľuje do štyroch kategórií – mäkká, polotvrdá, tvrdá a špeciálna väzba. Mäkká väzba je obľúbená pre rýchlu výrobu a pomerne nízku cenu. Je vhodná pre nižší aj vyšší stupeň záťaže (manuály, katalógy, paperbacky a i.). Tvorí ju mäkká obálka aj mäkké viazanie rozdelené do štyroch typov väzieb. Väzba V1 je šitá drôtom (skobkami) a väzba V2 je lepená zvyčajne tavným alebo disperzným lepidlom či PUR lepením. Bloková väzba V3 bola obľúbená v minulosti. Typickým príkladom sú vysokoškolské skriptá, čiže blok papierov je na chrbte zošitý drôtom zo strany a obálka zakryje viazanie a vytvorí chrbát. Väzba V4 je šitá klasickou alebo tavnou niťou. Chrbát boku je zlepený a vlepený do obálky.

Špeciálne viazanie

Polotuhé viazanie je akýmsi medzistupňom medzi mäkkou a tvrdou väzbou. Patrí sem flexo väzba V5. Viazanie vyzerá takto – blok papierov je znášaný za sebou, pričom jednotlivé zložky sú zošité niťou, alebo zlepené. Obálka je vyrobená z ľahšej lepenky, čiže je dobre ohýbateľná. Celá publikácia je zároveň veľmi ľahká. Viazanie V5 aktuálne patrí medzi najpopulárnejšie, a to vďaka svojej praktickosti. Bežne ho vidieť na školských učebniciach či diároch. Ďalšou kategóriou sú tvrdé väzby – V6 (typickým príkladom je leporelo), V7 (poloplátenná tuhá väzba s kombinovaným poťahom) a V8 (knižné dosky sú potiahnuté plátnom, tzv. celoplátenná väzba, ktorá je často prekrytá papierovým prebalom). Je potrebné dodať, že viazanie V8 umožňuje aj potiahnutie kožou, laminovaným papierom a podobnými materiálmi. Moderné viazanie predstavuje väzba V9 s PVC doskami. Poslednou kategóriou sú špeciálne väzby, konkrétne špirály (kovové/plastové), hrebeňová väzba a termoväzba. Spadá tu aj Unibind – tepelná väzba, ktorú je možné rozobrať a Relido, čo je vlastne viazanie bez použitia stroja. Na voľné listy na nasunú lišty, ktoré držia hárky papiera pokope. Táto väzba taktiež umožňuje odoberanie a pridávanie strán. Špeciálne viazanie – to je jednoznačne TwinWire. Ide o najdokonalejšiu krúžkovú väzbu, ktorá sa používa napríklad pri kalendároch, keďže umožňuje otáčanie listov o 360 stupňov bez posunutia stránok.

Expertov na plnofarebnú tlač listov, formulárov, poukážok, obálok, obalov, letákov, brožúr, časopisov, katalógov a iných tlačovín nájdete v L.K. Permanent, s.r.o. Poskytujeme nadštandardný servis a kompletnú starostlivosť od individuálnych konzultácií po prijatie a spracovanie dát až po distribúciu. Kontaktujte nás v prípade záujmu o spoluprácu.


Hattalova 12 83103 Bratislava III
tel.: +421905968671

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888