Aký význam má strojové skladanie tlačovín

Aký význam má strojové skladanie tlačovín

Strojové skladanie patrí k štandardným operáciám v rámci tlače a jeho úlohou je zložiť vytlačený hárok/y do požadovaného tvaru. Prebieha na špeciálnych zariadeniach. Strojové skladanie v kombinácii s logicky a správne rozmiestneným obsahom podčiarkuje výpovednú hodnotu tlačoviny a zjednodušuje podávanie informácií. V mnohých prípadoch uľahčuje manipuláciu a úschovu vytlačeného hárka.

Typy strojového skladania

Strojové skladanie dokáže poskladať vytlačený hárok do viacerých variantov. K základným patrí strojové skladanie jednoduchým lomom, teda preloženie hárka na polovicu. Získate dostatočnú plochu na zdieľanie obsahu. Tento lom je využívaný pri akciách s bohatým programom (konferencia, celodenné kultúrne podujatie a i.). Strojové skladanie umožňuje aj krížový lom, kedy dochádza k dvojitému preloženiu hárka na polovicu. Populárne je strojové skladanie paralelným alebo harmonikovým lomom (typickým príkladom sú napríklad turistické mapy či prospekty). Je vhodný aj pri plagátoch s väčším množstvom textu (prehľadne rozdelený program viacdňového festivalu). Harmonikové strojové skladanie sa odporúča aj v prípade plagátu, ktorý obsahuje informácie zoradené vo viacerých odsekoch či bodoch (pokyny prvej pomoci, cenník, menu v reštaurácii, cestový poriadok a pod.). Každá dobrá tlačiareň zaistí aj strojové skladanie nepravidelným paralelným lomom. Obľúbený je aj okienkový lom s ľavým a pravým krídlom strany. Zvyčajne je využívaný pri svadobných a iných oznámeniach, keďže upriamuje pozornosť na stredovú centrálu časť potlačeného hárku.

Strojové skladanie (takmer) bez obmedzení

Vedeli ste, že strojové skladanie pri ofsetovej tlači sa označuje aj ako falcovanie? Prebieha vo falcovačke, ktorá uchopí tlačovinu a pomocou nastaveného mechanického systému a súborov valcov ju zloží na príslušných miestach (najčastejšie v strede, tretine a štvrtine hárka). Strojové skladanie je možné aplikovať pri štandardných gramážach (cca do 170 g/m2) a veľkostiach papiera, bez ohľadu na farebnosť tlače (čiernobiela aj plnofarebná). Strojové skladanie taktiež ráta s rôznymi typmi papiera, ako je ofset, lesklý kriedový, laminátový atď. Je možné aplikovať ho na jednostrannú aj obojstrannú tlač.

Neviete, aké strojové skladanie bude vhodné pre vašu tlačovinu? Obráťte sa na špecialistov z L.K. Permanent, s.r.o. Zabezpečíme všetky potrebné náležitosti spojené s realizáciou tlače – spracovanie dát, tlač, viazanie, skladanie, manipulácia (rozkladanie, skladanie, prikladanie, vkladanie, nalepovanie, vlepovanie) aj balenie a doručenie. Kontaktujte nás pre viac informácií.


Hattalova 12 83103 Bratislava III
tel.: +421905968671

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888