Polyuretánové vs. epoxidové podlahy – ktoré sú výhodnejšie?

Polyuretánové vs. epoxidové podlahy – ktoré sú výhodnejšie?

Epoxidové podlahy verzus tie polyuretánové je často riešenou témou. Obidva druhy priemyselných podláh majú svoje špecifické vlastnosti i výhody. Polyuretánové aj epoxidové podlahy sú výhodnou voľbou, záleží však na finančných či priestorových možnostiach. Zistite viac o polyuretánových aj epoxidových podlahách a vyberte si správne.

Čo sú to epoxidové podlahy a aké sú ich výhody?

Epoxidové podlahy sú v podstate betónové podlahy so špeciálnou povrchovou úpravou z epoxidu. Jedná sa o špeciálny epoxidový náter, ktorý pozostáva zo živice a tvrdidla. Epoxidové podlahy vznikajú zmiešaním uvedených zložiek a ich aplikáciou na betón, kde sa následne nechajú vytvrdnúť.

Epoxidové podlahy ponúkajú viacero výhod. Keďže ich hrúbka je iba 2 až 3mm, sú vhodnou alternatívou pre podlahové kúrenie. Oproti iným priemyselným podlahám tak epoxidové podlahy výborne izolujú a znižujú tak tepelné straty. Okrem toho sú príjemné a teplé na dotyk. Ďalšou výhodou epoxidových podláh je možnosť výberu dizajnu a jednoduchosť z hľadiska údržby. Epoxidové podlahy sa taktiež vyznačujú tvrdosťou a odolnosťou voči nárazu a sú veľmi atraktívne z finančného hľadiska.

Rozdiel medzi polyuretánovými a epoxidovými podlahami

Aj polyuretánové aj epoxidové podlahy sú vlastne špeciálne nátery, ktoré sa aplikujú na betónové podlahy. Oba špeciálne systémy patria do skupiny termosetových polymérov, ktoré sa však líšia vlastnosťami, funkciami aj výkonmi.

Oproti polyuretánovým sú epoxidové podlahy výrazne tvrdšie, no zároveň i krehkejšie. V prípade epoxidových podláh je teda nutná aplikácia špeciálneho povrchového laku. Zároveň, epoxidové podlahy sú citlivejšie na UV žiarenie, ktoré môže spôsobiť ich postupné zožltnutie. Polyuretánové podlahy sú oveľa oproti tým epoxidovým oveľa odolnejšie voči mechanickému aj chemickému poškodeniu.

Zároveň, pri polyuretánových podlahách je možné rôzne dizajnové prevedenie. Od saténového cez pololesklý až po vysokolesklý povrch. Do povrchovej polyuretánovej vrstvy je možné aplikovať napríklad protišmykové prísady pre zaistenie zvýšenej bezpečnosti..
Aj polyuretánové aj epoxidové podlahy je možné použiť v skladových, priemyselných, komerčných či zdravotníckych priestoroch. Aby ste dosiahli dokonalý a zaručený výsledok, je výhodné použiť kombináciu troch vrstiev a to dvoch základných epoxidových a povrchovej polyuretánovej vrstvy.

Spoločnosť KAURI vám ponúka rôzne druhy kvalitných priemyselných podláh a špeciálnych systémov pre výrobné haly, skladové priestory či logistické centrá. Neváhajte a prezrite si našu ponuku na kauri.sk alebo nás kontaktujte.


J. Fabiniho 23 05201 Spišská Nová Ves
tel.: +421917746454

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888